Коледно меню: Зелник

Коледно меню: Зелник
Снимка: Thinkstock

Баница с булгур и сирене (зелник)

За корите:
½ ч.ч. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
брашно за меко тесто

За плънката:
1 ч.ч. булгур
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 с. л. масло/мас

За поръсване на корите:
300 гр. сирене, 1 п. краве масло /мас/

Начин на приготовление:

В купичка се смесват булгура, водата солта и маслото и се слагат на котлона да набъбне булгура. Оставя се да изстине.

В отделен съд се замесва тестото за корите. Разделя се на 5 топки и от тях се точат се кори. Всяка се слага на хартия, поръсва с разтопено масло/мас, сместа от набъбналия булгур и натрошено сирене. Хартията се вдига леко от единия край, за да може кората да се навие на руло. След това корите се подреждат в предварително намаслена тава, отгоре се поръсват с мазнина и се пече баницата. След изпичане се поръсва леко с вода.

Рецептата ни е споделена от Златка Стоянова.

Включeте се и вие в новата коледна игра на Edna.bg и спечелете страхотен подарък! smiley

Прочетете още:

Пържоли в зелев лист

Сладък качамак със сушени плодове

Памук погача

Коледна питка елха

Лозови сарми с леща и ориз

Банска капама

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти