Коледно меню: Коледни меденки

Коледно меню: Коледни меденки
Снимка: Личен архив

Още от малка за мен един от многобройните символи (и аромати) на Коледа са меденките на баба.

Обичам аромата на домашни меденки, канела и портокалово ухание.... Впоследствие, когато пораснах, аз самата се научих да приготвям така любимите ми и специални меденки и това стана като една от традициите, които спазвам всяка година през този празничен месец! 

Изпращам ви любимата ми рецепта, научена от баба:

Необходими продукти:

2-3 яйца
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша мед
2/3 ч. чаша олио
2-3 ч. лъжички канела
1 ч. лъжичка сода бикарбонат
1 бакпулвер
2.с.л оцет
3 -4  ч.чаши брашно
Шипков мармалад

Начин на приготвяне: 

Смесваме всички продукти, омесваме средно меко тесто.

Разстиламе тестото и с подходяща чаша изрязваме кръгчета от тестото.

Поставяме така оформените меденки в тава, предварително намазана с мазнина, поставяме ги на подходящо разстояние една от друга, защото имат опасност да залепнат една за друга.

Печем ги в силно загрята фурна за около 10-тина минути. Меденките не трябва да стават кафеникави, защото в този случай ще останат твърди.

Още докато са топли, слепяме меденките две по две с помощта на шипков мармалад. Оставяме ги да изстинат и да престоят няколко дни.

Ако имаме търпение да ги изчакаме достатъчно - те стават меки и чудесни за хапване!

Рецептата ни изпрати нашата читателка Христина Христова

Вижте още кулинарни идеи, подходящи за коледната трапеза:

Питка слънце

Хрупкав пай

Коледни фунийки с крем

Канелени звездички

Зелник

Сладки с глазура

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти