Коледни елхи – от разсадник, от Китай или от тротоара?

коледна елха
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Пак дойде това време на годината, в което ухае на канела и борови иглички, искаме да се сгушим на дивана и да се оставим на коледната магия да ни завладее, загледани в примигващите светлинки на украсеното дръвче.

Когато бяхме деца, избирането на коледно дръвче беше лесно – знаехме на кой ъгъл „пускат“ елхите, татковците ни отиваха в най-студения и магичен ден малко преди Коледа и се връщаха с малко или голямо, понякога малко кривичко, но винаги прекрасно коледно дръвче.

Звукът от набиването на дръвчето в кръстачката ознаменуваше началото на коледните празници – малко преди Бъдни вечер.

коледа
Снимка: Unsplash

От тогава насам мина много време. Празнуването на Коледа вече не е полу-тайно, нито пък трябва да чакаме Бъдни вечер, че да украсим елхата.

Сега имаме други проблеми – дали не е прекалено рано да украсим и каква елха да изберем.

Има изкуствени, отрязани, истински в саксия, фалшиви в саксия (които само изглеждат засадени, но всъщност са отрязани и забодени в пръстта), бели, розови, всякакви елхи.

И лутайки се в избора си, загубваме коледния дух, разочаровани от високите цени, измамите и тънкото гласче, което ни нашепва, че заради нашия празник още един хълм от планината е останал без дървета.

коледа
Снимка: Thinkstock

Четохме много и мислихме много, за да можем да ви дадем най-реалистичния съвет на тема „Какво коледно дръвче да избера и как да се грижа за него“.

Отговорът е само един: Дръвче от разсадник.

Така ще сте сигурни, че дървото не е отсечено от природата, че не са ви излъгали с корените и че не е донесено с камион от чужбина, замърсявайки по пътя си няколко държави.

коледна елха
Снимка: Thinkstock

Можете да превърнете ходенето за елха в голямо семейно приключение, за да имат и децата ви хубави коледни спомени като нашите.

Изкуствените елхи са чудесни за места, на които няма как да се полагат правилни грижи за дръвчето – в магазини, в училище или в офиса.

Но у дома, където се крият малките коледни чудеса, нека внесем частица природа, без да я унищожаваме.

коледна елха
Снимка: Thinkstock

Колкото до грижите за дръвчето след края на празниците, в разсадника ще ви обясняват как и къде да я засадите, а още по-добре – изберете разсадник, който после може да ви прибере обратно саксията, за да се грижи за елхичката наистина както трябва.

Бележка: Засаждането на елхи в близкия парк е не само забранено, но и често безсмислено, ако условията в парка не отговарят на условията, в които обичайно расте вашето дръвче.

Насладете се на Коледа отговорно, екипът на Edna.bg ви пожелава весели празници!

Още за Коледа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти