Какво похапват хората по света

Вкуснотии от близо и далеч
Снимка: Thinkstock

Ще направим едно кратко кулинарно околосветско пътешествие, за да разберем какви са традиционните ястия, присъстващи на коледните и новогодишни трапези, пише "Gotvach.bg".

* В Япония посрещането на Нова година не минава без студени предястия, които са символ на емоции и успехи. Варената риба е знак за спокойствие, бобът - за здраве, а хайверът - за щастие.

* Във Франция на коледната и новогодишна трапеза присъства задължително печена пуйка. В тези дни се сервира пастет от гъши дроб, стриди, сирене и шампанско.

* В Австрия пък съществува поверие, че на коледната и новогодишна маса не трябва да има печена птица, тъй като така "ще отлети и щастието". Затова път на трапезата задължително се сервира хляб, който символизира обединението в семейството.

* В Испания и Португалия точно в полунощ на Нова година се изяждат дванадесет зърна грозде, а испанците задължително приготвят супа от морски дарове, печено прасенце или агънце. Десертът пък включва бадемова супа, оризова каша или медена халва.

* В Италия на Нова година също се поднася грозде, както и ядки, леща и рибни специалитети. Прави се и дзампоне - свински бут, сварен в кожена торба, а също и празничен салам.

* В Полша и Украйна на Бъдни вечер се сервират дванадесет ястия. Месо не се разрешава, но се консумира обилно количество риба, най-вече пълнена с елда.

* В Англия на Коледа се приготвя традиционният сливов пудинг, който се поднася фламбиран, както и пълнена пуйка със сос от френско грозде.

* В Шотландия, Ирландия и Уелс на Коледа похапват печена гъска или прасенце.

* В САЩ традиционният коледен обяд не минава без пълнена пуйка със сирене, сини сливи, чесън, боб, гъби, ябълки и зеле. Гарнитурата е картофено пюре, варена царевица и брюкселско зеле.

* В Холандия на Коледа се сервира еленско и заешко месо, в Белгия държат на телешкия салам с трюфели и месото от диво прасе, докато в Люксембург залагат на кървавица и ябълки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти