Какво не знаем за Коледа

Слушахте ли тази година
Снимка: Thinkstock

Няма спор, че покрай един от най-обичаните празници в годината винаги се намира някоя и друга интересна информация, затова в духа на любопитния тон селектирахме списък с факти от близо и далеч, свързани с коледните празници.

* Изчислено е, че за да може да достигне всички домове навреме и да раздаде своите подаръци, Дядо Коледа би следвало да посещава 822 къщи в секунда и да изминава 60 хиляди километра в минута.

* Само в Европа всяка година се засаждат над 60 милиона елхи.

* Най-високото коледно дърво е било позиционирано в един от търговските центрове във Вашингтон през 1950 година. Същото достигало 80-метрова височина.

* Редица теолози смятат, че Исус Христос е бил роден не на 25 декември, а някъде през септември.

* Песента "Jingle Bells", която е написана през 1857 година, първоначално била предназначена за Деня на благодарността.

* Най-големият снежен човек е направен в САЩ през 1999 година. Снежната фигура е била висока 40 метра.

* Най-голямата коледна бисквита била приготвена през 1991 година в Австрия. Нейната дължина била 45 метра, а широчината – 3 метра.

* Първата коледна картичка е била отпечатана през 1843 година в Лондон. На нея е изобразено семейство, което вдига наздравица с вино. Цената й е била 8,5 паунда.

* Английската дума за Коледа – "Christmas" произлиза от староанглийската фраза "Cristes maesse", която се превежда като "Божествена литургия".

* Най-продаваната коледна песен за всички времена е "White Christmas" на американския певец и актьор Бинг Кросби, която от създаването си през 1942 година досега, е продадена в над 50 милиона копия.

* От 1947 година насам всяка година Норвегия изпраща коледна елха на Великобритания в знак на признателност за помощта й по време на Втората световна война.

* Британската група "Бийтълс" държи рекорда за най-много коледни песни, оглавявали челните места в музикалните класации, през 1963, 1965 и 1967 година.

* Коледните лампички са били изобретени през 1882 година от американския учен Едуард Джонсън, който е бил сътрудник на откривателя на крушката Томас Едисон.

* Най-касовият коледен филм за всички времена е лентата от 2000 година "How The Grinch Stole Christmas" с участието на Джим Кери, а приходите на кинопродукцията до този момент достигат 175 милиона долара.

* В Исландия има 13 дядоколедовци.

* Еленът Рудолф бил измислен от американска компания през 1938 година.

* Името Коледа идва от римското наименование "calende", с което древните римляни означавали първия ден от всеки месец. По силата на фонетичните закони в българския език и народната етимология, свързана с глагола "коля" (нали е обичай у нас да се коли прасе за този празник), названието се трансформирало в думата Коледа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти