Какво не трябва да прави Дядо Коледа

Какво не трябва да прави Дядо Коледа
Снимка: Thinkstock

Най-натовареният сезон за Дядо Коледа в годината естествено е месец декември. Тогава и търсенето им е по-голямо.

За тази цел вече се провеждат и семинари, как потенциалните кандидати да се обучат за тази професия. Едно от нещата, което не бива да прави Дядо Коледа е да не ползва мобилен телефон, да не пуши, да няма пиърсинг и естествено да не бъде жена.

В един ресторант в Кьолн Щефан Дузерек подрежда столовете, на които са поставени коледните торбички, а пред бъдещите дядоколедовци има салфетки с коледни мотиви. Всяка година през месец ноември Дузерек започва курсове за дядоколедовци.

Тази година кандидатите бяха 15 души. В отпусната и приятна атмосфера Дузерек обяснява на кандидатите какво Дядо Коледа трябва да знае.

"Той трябва да умее да се организира дори и в нетрадиционни ситуации. Освен това трябва да умее да общува с децата и то педагогически и правилно", обяснява Дузерек.

На закачалката са окачени най-различни червени пелерини. Дузерек ги показва и обяснява кои са подходящи и кои не. Особено важно за инструктора е неговите "ученици" да не решат да облекат домашна червена пелерина и да залепят брада от памук.

"Истинският Дядо Коледа трябва да е с дълга червена шапка с бял връх, брада, перука и бели ръкавици. Това си има и своята цена. За униформата си дядо Коледа трябва да инвестира 500 евро. А освен това особено важно е да не носи никакви бижута и особено пиърсинг", казва Щефан.

Той уточнява още, че за време на "работното си време" не бива да говори по мобилния телефон, да пие и да пуши.

"Всичко, което един обикновен човек прави, докато е в костюма си Дядо Коледа не бива да прави. Само ако посегне към мобилния телефон в джоба си, той вече е нарушил правилото и не е Дядо Коледа" уточнява Дузерек.

Участниците в курса са най-различни, има студенти, опитни дядоколедовци, даже и жени. Този път в групата е Анегрет, но тя присъства само за да прави компания на Вили, който идва за курса от Долна Саксония. Дузерек се радва, когато на курса идват представителки на нежния пол, но според него те имат проблем с автентичността

"Децата не приемат жена Дядо Коледа, затова на дамите предлагаме да съпровождат Дядо Коледа и Св. Никола в ролята си на ангел, защото ангелите са също толкова важни", уточнява Щефан. Инструкторът обяснява на участниците в семинара, че това не е работа за пари, а за любов. Всъщност, това е основният мотив на един от участниците. 

"Целта ми е да успея да измъкна усмивката на детското личице и отново да повярват в Дядо Коледа, ако са го забравили", казва той.

През останалите десет месеца от годината Щефан Дузерек работи като маркетинг сътрудник. Работата около подготовката на Дядо Коледа за него е нещо да припечели допълнително, но преди всичко това му доставя удоволствие. Тази своя страст той упражнява вече 18 години и е видял много неща.

Семинарът го прави от 13 години и за него взема по 25 евро и това е само заради сигурност, че онези, които са се записали наистина са заинтересовани. Смисълът на семинара е предаване на опит и умение. Дузерек иска възможно най-добре да подготви бъдещите Дядо Коледа за онова, което ги чака.

Сред съветите са и такива, които може да ви се сторят банални, но те са много полезни: "Облечете си костюма на Дядо Коледа, седнете пред телевизора за един час. Така ще разберете, дали ви е горещо или не, къде ви сърби брадата или перуката".

След три часа семинарът приключва. Дузерек е отговорил на всички въпроси на участниците, а новите дядоколедовци ще получат диплом.

Един от тях - Кристиян е въодушевен.

"Беше много, много интересно да чуем всичко, за което трябва да сме подготвени" казва той. На края всички участници обличат костюмите си ровят в торбичките за реквизитите си - брада, перука, ръкавици и пояс.

А помещението изведнъж се напълва с дипломирани дядоколедовци. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти