Как да подобрим вкуса на коледната трапеза

Как да подобрим вкуса на коледната трапеза
Снимка: Thinkstock

Малките детайли могат да помогнат на всяка домакиня да превърне коледната трапеза в незабравим празник за сетивата.

Това съвсем не безоснователно твърди професорът по експериментална психология от Оксфордския университет Чарлз Спенс, цитиран от в. „Дейли телеграф“.

Дори и домакинята да не е изкусна готвачка, музиката, приборите, чиниите, чашите и свещите могат да променят възприемането на храната (вижте едни от най-красивите коледни трапези ТУК).

Гостите ще харесат повече брюкселското зеле, ако слушат сладникави мелодии, като изпълненията на мецосопраното Катрин Дженкинс, твърди професорът.

Всъщност, всяка класическа музика ще придаде по-добро качество на храната.

Това е много ефикасен начин да подобряване на усещанията на гостите, когато семейният бюджет е наложил ограничения.

Коледните песни и свещите също допринасят за атмосферата. Те ще подсилят празничността и гостите ще се наслаждават повече на храната.

Теглото на приборите е много важно. Тежките ножове и вилици ще подмамят гостите, че опитват най-фини ястия. Ако напитките са сервирани в по-тежки чаши, ефектът ще е същият.

Споделянето на храната с любими хора също подобрява вкуса и. Ако храната бъде подредена добре, а не просто сипана в чиниите, гостите също ще останат с усещане за нещо скъпо и специално.

Добре е да се избягва асиметричността, защото хората предпочитат симетричност в чиниите.

Домакините, които се притесняват гостите им да не напълнеят, могат да сервират храната в червени чинии. Така те ще ядат по-малко, защото цветът изпраща несъзнателен предупредителен сигнал до мозъка.

Зелените чинии ще намалят горчивия привкус на някои зеленчуци. Това е полезно за родители, които искат децата им да се хранят по-здравословно.

Ако десертът бъде сервиран върху бяла чиния, вкусът му ще е по-сладък. Така може да бъде намалена до 10% захарта при готвенето му, без да пострада вкусът.

Червеното вино ще има по-плодов вкус в червени чаши, а бялото ще е по-свежо при зелено осветление.

Шампанското е с най-добър вкус, ако бъде сервирано в чаши за бяло вино, показа неотдавнашно изследване.

Проф. Спенс препоръчва декорация, която предизвиква коледна носталгия. Това може да се постигне с аромат на бор, канела или с истинско коледно дърво.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти