Създадено за Joya!

Елена Петрелийска: Храненето е най-прекият път към стройна фигура

Съвсем скоро стартират коледните пости и както всяка година, екипът на edna.bg силно се вълнува от тази тема. Постенето ни е интересно не само като духовно пречистване и ритуал, но и като начин за вид здравословно хранене – без животински протеини, без млечни продукти, струва си човек да опита да живее така поне за 40 дни, нали.

Оказа се, че едно от големите предизвикателства на постното хранене е разнообразието при рецептите и една малка подробност – хубавото мляко за сутрешното капучино.

За второто намерихме вече своето решение – овесената напитка на Joya! За разнообразните рецепти се обърнахме пък към специалист – готвачът Елена Петрелийска.

Ели, какво е за теб храненето – необходимост, удоволствие, работа, страст?

Храненето за мен е интуиция. Най- прекият път към стройна фигура и добро здраве. То се превърна в удоволствие за мен. Разбира се, че е и необходимост, каквато е за всеки един човек. Темата за храненето ми е любима, така че мога да кажа, че с годините се превърна съвсем целенасочено и в моя работа, която върша с голяма страст и отдаденост.

Спазваш ли коледните пости?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@chefnpetrov @lilia.nikolova_photography

A post shared by Elena Petreliyska (@elenapetreliyska) on

Не. За съжаление не мога да спазя целите пости, поради ред причини. Но от ученичка постя всяка сряда и всеки петък. Само , когато имам някакъв здравословен проблем или крайна невъзможност да го правя, само тогава не го спазвам. Храната ми като цяло почти изключва месо, сирена, прясно мляко…животински продукти. Консумирам ги много рядко, а някои от тези продукти напълно съм изключила. Просто не се сещам за тях.

Харесвам постенето и го смятам за правилно, когато почувстваме, че имаме възможността да го правим. С мярка. Не трябва да бъркаме постенето с поредния режим за отслабване-напротив, то има друга функция. Предлага огромно разнообразие от вкусни и балансирани рецепти, така че аз използвам тези постни дни именно за откриване на такива.

Кои са любимите ти постни рецепти?

Много харесвам балансираните постни рецепти- онези , в които се съчетават например зърнени и бобови култури, тъй като именно тази комбинация доставя на организма пълноценен белтък. Имайки предвид, че по време на пости ни е по- трудно да си набавим такъв след като консумацията на месо е забранена, то гледам моите постни ястия да са в такава комбинация. Това съчетание пък най- добре си подхожда с кореноплодни, с които пазарът изобилства, тъй като са сезонни. Така че едно топло къри със сезонни кореноплодни, нахут и ориз е прекрасният пълноценен пример за постно ястие. В избора си на постни ястия се водя само от едно- че тялото има нужда от прости структури, които да бъдат използвани за нормалното функциониране на органите.

Обичам всички онези полезни алтернативи, които за щастие вече намираме и в нашата страна.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@chefnpetrov #healthyfood #lunch🍴 #forme #fromyou #thanks #sodelicious #lightfood #tasty #mymanisthebestchef❤

A post shared by Elena Petreliyska (@elenapetreliyska) on

Но , ако ме питате абсолютно конкретно кои са ми любимите постни рецепти, то това са всички онези ястия и сладкиши, в които има тиква, мляко с ориз, но направено с ядкова напитка, а не с краве мляко. Всякакви зеленчуци, приготвени на фурна или пък само задушени и поднесени с вкусен сос, обичам хумус с вкусен топъл хляб, обичам топли смутита…няма да ми стигнат страниците да изреждам...

Да не забравя и супер любимите ми супи!

За повечето хора лишаването от животински продукти е немислимо. Те са прекалено привързани към ритуалите си – кафето да е с мляко, пържолата да е свинска...Какво ще ги посъветваш?

Да опитат. От това няма да ги заболи. Може само да им хареса. Техният проблем по- скоро е в главата- тоест имат твърдото мислене, че без месо, например, не могат да живеят, но ако опитат съм сигурна, че до някаква степен ще им допадне. Няма нужди да изпадат в крайност- ако всеки ден консумират месо, то нека да започнат с един ден без него, постепенно да увеличат на два дни и така..

Бих ги посъветвала също да си създадат по- приятни ритуали, кат например вместо задължителното кафе с мляко, да опитат Колд Брю кафе с добавка алтернатива на млякото-ядкова напитка. То така ще ги ободри, че ще приемат новия си ритуал за добре дошъл! Лате с цвекло, но отново със заменено от ядкова напитка, е още един експеримент, който има огромен шанс пред Кафето с мляко.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#morningcoffee #almondmilk #cappuccino @chefnpetrov

A post shared by Elena Petreliyska (@elenapetreliyska) on

Традиционалистите е време да се разчупят малко и няма по-подходящ момент от дългите пости.

А ето и съвсем конкретни 3 рецепти за един ден на пости, които да включват полезната ядкова/соева/ овесена напитка Джоя- започвам със закуска, минавам през обяд и ще приключа с вкусна вечеря. Включвам тази напитка, защото тя е направена от висококачествени суровини, богата е на витамини, микро и макро елементи.

Добре се съчетава както с кафе, така и в много ястия-солени и сладки.

Закуска: Много обичам Overnight кашите. Те ми спестяват време сутрин, когато бързам. Правят се от предишната вечер и се оставят в хладилника. На сутринта се разбъркват, могат да се консумират затоплени или студени директно от хладилника. Вариациите са много разнообразни, толкова, че не ви трябва рецепта, а само малко познания за полезните продукти.

Ето едно съчетание:

За 1 бр.

¾ чаша безглутенови овесени ядки

2 ч.л. семена чия

1 1/2 чаша бадемова напитка Joya!

1 банан, намачкан на пюре

2 ч.л. конопен протеин (или какъвто имате)

1 ч.л. фъстъчено масло

с.л. агаве или кленов сироп, може да използвате и петмез от фурми

Начин на приготвяне:

В малка купа разтворете протеина с малко от бадемовата напитка. След това сложете всички продукти , заедно с разтворения протеин, в бурканче . Разбъркайте добре, за да се смеси всичко и оставете в хладилник. На сутринта разбъркайте и по желание затоплете или консумирайте така, като добавите любимите си топинги.

Такива могат да бъдат натрошени какаови зърна, кокосови стърготини,канела и други.

елена петрелийска
Снимка: Joya!

Друга моя любима рецепта с високо съдържание на протеини, подходяща за обяд и пост е „Омлет“ от тофу със зеленчуци“. Добавката на соева напитка Joya! в тази рецепта прави това ястие меко, плътно и пухкаво. Не пропускам да добавя от нея.

За 1-2 порции:

¾ чаша тофу, нарязано на кубчета

с.л. хумус

скилидка чесън

с.л. хранителна мая

80 мл. соева напитка Joya!

1 ч.л. куркума

½ ч.л. къри на прах

1 равна с.л. царевично нишесте

За пълнеж може да използвате любими ваши зеленчуци. Аз най- често използвам ферментирали такива. Може просто една шепа спанак или малко домати….каквото поискате.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 190 градуса.

Сложете всички съставки за омлета в кухненски робот или чопър. Смелете всичко, като ако е необходимо добавете 1-2 с.л. вода.

Ако сте решили да си направите зеленчуков пълнеж сега е моментът да задушите избраните зеленчуци на тиган с малко мазнина.

Смесете зеленчуците с основната смес за омлета.

Намажете отново тигана с малко мазнина и изсипете цялата смес. Оставете на котлона, докато краищата започнат да стават с приятен златист цвят. Тогава пъхнете тигана с омлета във фурна (дръжката не трябва да е пластмасова!) Оставете ястието да се сготви за още около 8-10 мин.

След това го сервирайте в обичайната форма за омлет.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#egg #healtybreakfast #deliciousandhealthy #nutri

A post shared by Elena Petreliyska (@elenapetreliyska) on

За вечеря хапвам обикновено или много гъста супа от зеленчуци, които съм сварила в ядкова напитка Joya! или тост с авокадо и нахут овкусен с много подправки.

А къде планираш да посрещнеш Коледа и Нова година?

Празниците ще посрещна на работа в семейния ни хотел. Там, където снимаме ХАПКА. На това място посрещам празниците последните близо 15 години. На всеки празник от годината съм на работа. Така ще бъде и сега. Хотелът е пълен и очаквам едно звездно представяне от моя страна, тази на семейството ми и шеф Ники Красимиров, с когото ще работим заедно през празничните дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти