55 години любов - най-прекрасното нещо, което ми се случи през 2016

55 години любов - най-прекрасното нещо, което ми се случи през 2016
Снимка: Weheartit

Текстът е изпратен като част от играта на Edna.bg "Най-прекрасното нещо, което ми се случи през 2016 година". Вижте как можете да се включите в нея ТУК!

Най-прекрасното нещо, което ми се случи през 2016 беше през лятото, по-точно през юли. На 23 юли аз и мъжът ми навършихме 55 години съвместен живот.

Предварително измислих какъв празник мога да спретна. В ресторант? Не, по-добре е да бъдем у дома, в по-интимна обстановка. Ще поканим само нашите пораснали деца и не чак толкова пораснали внуци – 5 на брой.

Представих си каква богата трапеза ще подредя. Масата ни е разтегателна и ще побере всичките единадесет души – 5-членното семейство на сина ни и 4-членното семейство на дъщеря ни. Ще извадя сервиза за хранене, който употребявам само по Коледа и Великден. Ще лъсна най-финия кристален сервиз, ще изстудя шампанското.

За храните и напитките не се притеснявах – познавам вкусовете на всеки един от единадесетте и нямаше как да сбъркам с менюто. Като допълнение ще има домашна баница и торта от бишкоти с боровинки.

Да, ама не! Едно е да мечтаеш, друго е да реализираш мечтите си.

Първа ни отказа внучката, студентка в Англия. Тя се върна през юни и каза, че не може да стои повече от 20 дни, защото трябвало да работи там, за да си осигури престоя за следващата година. Донесе ни бутилка уиски, закупено от летището в Бирмингам, но вместо 19 паунда ѝ се наложило да плати допълнително още 9 заради Брекзита, нали е гражданин на ЕС.

Отказа ни и най-големият от внуците, студент в САЩ. Той е роден и живее там с родителите си. Още не се беше съвзел от дългото пътуване, връчи ни бутилка уиски, закупена от летището в София, извини се и потегли за Златни пясъци. Там трябвало да работи за туристическа фирма, за да усъвършенства българския си.

След внуците, от Ню Йорк  пристигнаха синът ни и снахата с двамата си по-малки синове. И те ни донесоха подаръци, придружени от извинение, че не са за дълго и трябва да посетят родителите на снахата във Варна.

Снимка: Weheartit

Мислехме, че са ни сигурни само дъщеря ни и сина ѝ, ученик в 11-ти клас, защото живеят в София. И тук се излъгахме. Тя щяла по това време да бъде на спортен лагер, а синът ѝ  – може би на море с приятели.

Е, какво да се прави! Не се наложи да разтягаме масата. Не си направихме труда да вадим празничния сервиз и кристалните чаши. Нямаше и шампанско…

Приготвихме си с мъжа ми скромен обяд, наляхме си от домашното червено вино, събрахме спомените от щастливо изминалите години и на тиха музика се върнахме към времето на нашата младост. Тогава, когато светът беше за двама. И тъкмо да изпаднем в носталгично настроение, на вратата се позвъни. Отворих и О, Боже! Беше Радослав, синът на дъщеря ни, с огромен букет от 55 червени рози! Поздрав от отсъстващите!

Празникът зави в противоположна посока - към бъдещето. Напълнихме още една чаша, със сок, и си казахме „Наздраве!“.

Автор: Радост Иванова

Прочетете още:

Да те загубя - най-прекрасното нещо, което ми се случи през 2016

Важният въпрос - най-прекрасното нещо, което ми се случи през 2016

Един неочакван дар - най-прекрасното нещо, което ми се случи през 2016

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти