Перфектната рецепта за Великден: лесен козунак с газирана вода

козунак
Снимка: iStock

Как да направите козунак, който да накара комшийката да позеленее от завист - на тази чудна рецепта попаднахме в Gotvach.bg и нямаме търпение да я споделим с вас. Отделете си около 30 минути за подготовката на козуначеното тесто и около 50 минути за изпичането на козунака. Ето я и тайната как става...

Необходими съставки:

яйца - 4 бр.
кисело мляко - 4 с.л.
захар - 12 с.л.
олио - 8 с.л.
ванилова захар - 1 бр.
оцет - 6 капки
газирана вода - 250 мл
прясна мая - 30 г
брашно - 1 кг

Начин на приготвяне:

Затоплете леко газираната вода, добавете 1 ч.л. от захарта и разтворете маята в тях, прибавете 5 с.л. от брашното и разбъркайте, оставете на топло, покрита с капак да се активира маята.

В голяма купа чукнете яйцата, добавете захарта и ваниловата захар, разбийте с миксер, докато се разтвори захарта. Добавете киселото мляко, олиото, оцета и отново разбъркайте.

Към сместа добавете активиралата се мая, разбъркайте и започнете да добавяте от предварително пресятото брашно на части, като след всяко добавяне разбърквате добре. Замесете меко и не лепящо се по ръцете тесто. 

Намаслете купата и тестото леко с олио и завийте добре, оставете на топло за 1 час да втаса. Разделете тестото на четири топки, оформете ги на фитили и заплетете козунака. Поставете го в тава покрита с хартия за печене и оставете за 30 минути на топло. 

Намажете оформения козунак с разбито яйце с малко олио и поръсете обилно със захар. Поставете тавата в студена фурна и включете на 250 градуса. 

Първите 15-20 минути печете на тези градуси, а после намалете фурната на 150 градуса и печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за зъби за нея.

великден 2019
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти