Как да съхраняваме птичи яйца

Най-неподходящото място за съхраняване на яйца се оказва вратата на хладилника
Снимка: Thinkstock

Яйцата са едно от нещата, които най-вероятно ще намерим във всеки хладилник. И както ще стане ясно по-надолу, съвсем нелогично повечето производители на хладилници, предвиждат специално място за яйцата във вратата на хладилника.

На първо място е добре да започнем от това, че както и да се съхраняват яйцата в хладилника, не бива да ги използваме след повече от месец и половина – при това, ако яйцата при купуването им са били наистина пресни, пише "Zdrava.bg".

Независимо от срока на годност, отбелязан на опаковката с яйца, след около 6 седмици, дори да са съхранявани при температура от 5-6 градуса, е най-добре да не ги консумираме независимо на каква термична обработка ще ги подложим.

Повечето от нас, и в това няма нищо нелогично, използват мястото за яйца, предвидено във вратата на своя хладилник. Всъщност обаче това е най-лошото място за тяхното съхранение.

Първото съображение против е, че именно на вратата температурата е най-висока. Освен това, при отварянето на хладилника, най-много по-топъл въздух достига именно до там, т.е. получаващите се температурни амплитуди намаляват срока на годност на яйцата.

Нашият съвет: за да запазите най-дълго време яйцата годни, можете да използвате формата в хладилника (ако има такава), но само ако е подвижна. Ако не е, по-добре намерете друг начин да направите най-доброто за тях - яйцата се съхраняват най-дълготрайно, когато са подредени с върха надолу в някой от средните рафтове на хладилника, в съд или контейнер, който се затваря плътно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти