Как да ни бъде по-комфортно вкъщи

Как да ни бъде по-комфортно вкъщи
Снимка: netinfo

В много сфери от живота ни е постигнат значителен комфорт и висока ефективност чрез прилагане на автоматизирани процеси. Всички вече сме свикнали с комфорта, който изпитваме в по-новите автомобили, които се управляват от голям брой електрически мотори за чистачки, странични огледала, автоматично спускане на стъклата и много други.

Относително по-непознати са възможностите за автоматизация на прозоречните конструкции в строителния сектор. Възниква въпросът, каква може да е ползата от подобен вид автоматизация при положение, че досега сме "карали" без нея.

Възможностите за автоматизация при прозорците предполагат приложение по-скоро в обществени и офис сгради, но и пред частния клиент също се откриват интересни възможности:

* Чрез автоматизация може да се задвижват прозоречни крила, които са извън обсега на човека, примерно на неудобна височина.
* Възможно е с натискане на един бутон да се заключат всички прозорци при напускане на жилището.
* Може да се задвижват едроразмерни крила, които поради голямото си тегло, са трудни за ръчно управление.
* За по-голям комфорт би могло да се изработят прозорци с дистанционно управление.

Първата и най-важна причина за възникването на автоматизация при прозорците не е да ни спестява усилия при отварянето и затварянето на прозорците ръчно, а да осигури възможността това да се случва и без човешко присъствие. Случаите, в които автоматизацията на прозоречните конструкции може да се окаже много полезна, е при осигуряването на свеж въздух и отвеждане на влагата от помещения, които не са непрекъснато обитавани.

Един от подходящите примери за това са офис сградите, които се ползват само през деня. Автоматизираните прозорци могат да бъдат така конфигурирани, че да осигуряват пресен въздух в момента, в който включените към системата сензори отчитат повишено количество на CO2 (въглероден диоксид) и отварят прозорците автоматично до задоволителна обмяна на въздушния обем.

Вечерно време, след края на работния ден, системата отново отваря прозорците с цел нощно охлаждане на сградата, до момента, в който сутрин температурата на външния въздух започва да надвишава вътрешната температура. Доказано е, че в комбинация с добре подбрана слънцезащита, която предотвратява първоначалното прегряване на помещенията, може разходите за климатизация да бъдат сведени до нула за по-голяма част от летния сезон.

Това, заедно с намаления инвестиционен разход за климатични инсталации, възвръща инвестицията в автоматизация в разумни срокове, без да изисква сериозна поддръжка. Понякога благодарение на автоматизираните инсталации може да се окаже, че допълнителни инсталации за топло- и димоотвеждане в случай на пожар не са необходими. Ако бъдат комбинирани всичките тези функции, инвестицията вече не е просто със срок на възвръщане, а е най-изгодната възможна!

Автоматизацията при прозорците гарантира както изброените възможни икономии, така и повишен комфорт при обитаване на сградите. Напълно е възможно, един път изпитали удобствата на тези продукти, да възприемете тази новост като толкова естествена и необратима.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти