Как да пестим и печелим енергия?

Как да пестим и печелим енергия?
Снимка: SCHUCO

В няколко поредни статии ще ви представим различни възможности за постигане на значителни икономии в потреблението на енергия и повишение на комфорта у дома или на работното място.

За да "подредим" различните продукти в някакъв лесен за възприемане порядък, ще ги класифицираме в две основни групи, а именно така наречените Е- продукти и Е2- продукти. Нека направим един по-общ обзор на двете групи:

ГРУПА Е
Под група "Е" разбираме всички елементи, благодарение на които се изразходва по-малко енергия. В тази група попадат конструктивни елементи, които са високо изолирани и се характеризират с оптимални показатели на топлопреминаване, като например профили за прозорци и врати.

На пазара се предлагат множество системи, които според степента на клиентските изисквания и предвидения бюджет могат да предложат оптималното решение, като във всеки случай се запазват основните критерии за плътност и дълготрайност на елементите за дълъг период на експлоатация.

В тази група попадат и различните видове слънцезащита, които заемат ключово място в стремежа да се предотврати прегряване на сградите, като едновременно с това се запазва възможността от пропускане на дневна светлина в помещенията и се намалява нуждата от изкуствена светлина на електрически лампи.

Слънцезащитните устройства попадат едновременно и в следващата група, а именно:

ГРУПА Е2
В група "Е2" попадат всички конструктивни елементи, които позволяват да ползваме безплатна енергия от заобикалящата ни среда. На първо място в това отношение стои използването на слънчевата енергия.

Разумният начин да я ползваме се състои в това да предвидим целесъобразна слънцезащита, която зимно време пропуска желаното количество слънчева топлина и светлина, а лятно време гарантира прохлада в жилището. На второ място може да се спомене естествената прозоречна вентилация за климатизиране на помещенията, нощно охлаждане, прозоречни уреди за рекуперация на топлина и други аксесоари, позволяващи да се възползваме от ресурсите на околната среда.

В група Е2 попадат и активните системи като например фотоволтайчни клетки, които се интегрират в стъклото и служат за производство на електричество и едновременно осигуряват частична слънцезащита. Не на последно място трябва да се споменат възможностите за автоматизация на всичките изброени възможности, за да може да работят в оптимален режим дори и без персонално управление.

Когато човек осъзнае възможностите, които се откриват пред него, и едновременно си даде сметка за загубите, които понася, когато не отделя необходимото внимание на гореизброените аспекти, тогава вече се отваря възможност за консултация от страна на специалистите, която не е ръководена от търговски, а от клиентски интерес.

През следващите седмици темата за енергийната ефективност ще бъде разгледана по-подробно в поредица от информативни и полезни статии. Те ще представят един нов поглед върху влиянието и комфорта, които добре изпълнените разнообразни решения могат да предоставят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти