Как да се спрем на аромат, който ни подхожда

Изборът ще е труден
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Понякога избирането на парфюм би могло да ни вкара в доста объркан лабиринт, докато успеем да улучим правилната миризма. Това е така, защото след помирисването на два, три аромата обонянието ни все по-трудно различава всеки следващ, а освен това много често един парфюм може да ни допадне, а след няколко часа уханието му да ни се стори съвсем различно и извън зоната на нашите предпочитания. Затова да се надяваме, че със следващите съвети ще улесним избора ви в търговския океан от благоуханни нотки.

* Представете си, че парфюмът е като пирамидална структура, при която първо се усещат т.нар. връхни нотки, но те се и изпаряват най-бързо. След тях започва действието на сърдечните (средните) нотки, а базисните са тези, оставящи най-дълготраен аромат.

Така че проследете внимателно какви са компонентите на избрания от вас мирис и към кои нотки спадат те, за да сте наясно колко силна ще е трайността на отделните съставки във флакона.

* Повечето експерти в тази област препоръчват да помиришем аромата поне три пъти с помощта на малки впръсквания в тест-хартийките.

* При първото помирисване ще усетите връхните съставки, които най-често са в по-леката и плодова гама.

* След това изчакайте 5-10 минути и отново вдишайте от аромата, за да се насладите на сърдечните нотки, които са малко по-тежки като ухание, като към тях често спадат розата и люлякът.

* Когато мине половин час от впръскването, идва ред да се задействат и базисните нотки, при които редовно властват дървесните и ванилови миризми.

* Ако вече сте си харесали аромат, пръснете от него на китката ви, за да го усетите и върху кожата. Не го отмивайте за някой и друг час, с което ще прецените дали съставките, на които държите, се запазват най-дълго.

Може би процесът ви се струва доста дълъг, но все пак човек не си купува парфюм всеки ден и е от значение да подбере правилния аромат, а не да хвърли пари на вятъра заради прибързани действия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти