Как да се справим с черните точки без много усилия

Черно ми е пред лицето
Снимка: netinfo

Има кожни проблеми, които почти не подминават нито едно човешко същество, а сред тях със сигурност се нареждат и черните точки (комедоните). Но за наше успокоение са създадени изпитани рецепти, които бързо ги елиминират, стига да сте малко по-постоянни в грижата за външността си.

Комедоните се появяват от натрупване на мастен секрет в епидермиса, който взаимодейства с прахта и мръсотията от околната среда, а първото условие за успешното им отстраняване е лицето да се измива редовно. Посредством изплакването на кожата прахта и замърсяванията се почистват по-лесно, а заедно с тях се премахват и мъртвите епидермални клетки.

Важно е внимание да се обърне и на използваната козметика. В някои случаи черните точки се образуват и в следствие на употребата на конкретни козметични продукти, както и на злоупотребата с фон дьо тен и пудра, които затрудняват "дишането" на кожата.

Когато се пристъпи към премахване на черните точки, това трябва да стане внимателно, без да се раздразни и нарани кожата.

Най-честно третирането на черните точки става посредством изтискването им с пръсти и мека кърпа. Добре е обаче преди да се подложим на този метод, да се приложи компрес, парна или водна баня, което ще направи кожата на лицето поддатлива на подобна манипулация, разширявайки порите си.

Пръстите на ръцете също е необходимо да са предварително подготвени, почиствайки ги със спиртен разтвор.

След като черните точки са изтискани, препоръчително е да се постави успокояваща маска върху лицето, която да спомогне за по-бързото възстановяване на кожата.

Не бива и да се прекалява с изстискването. Практикувайте го не по-често от три пъти месечно.

Ето и няколко маски, които може да си направите вкъщи, за да се почувствате усмихнати от вида на кожата си:

* маска от замбун - замбун (наричан още сминдух или тилчец) е билката, която се радва на най-голяма популярност, когато на дневен ред стои премахването на черните точки. Факт е, че у нас въпросното растение не е широко разпространено. За целта се приготвя паста от прясно начупени листа на замбун, разбъркани с необходимото количество вода. След като пастата се нанесе върху лицето, тя се оставя да действа около 10 минути и се отмива с топла вода. Процедурата се повтаря всяка вечер преди лягане до пълното премахване на черните точки;

смес със семена от ряпа - забърква се каша, приготвена от вода и семена на земна ряпа, която се поставя върху проблемните зони. Престоява 15 минути и се отмива, като отново се нанася до приключване на проблема;

* отвара с картофи - настъргват се сурови картофи и се нанасят направо върху местата с черни точки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти