Безплатен и екологичен прах за пране – от кестени

кестени
Снимка: Thinkstock

Светът е голям и интересни идеи дебнат отвсякъде. Особено що се отнася до природните начини да се грижим за чистотата у дома.

Вече знаем, че с оцет и сода се почиства идеално тоалетната, мазнините също изчезват със сода за хляб, а с лимон можете да лъснете крановете на чешмите.

Попаднахме на още една природна рецепта, която звучи повече от интересно – препарат за пране от конски кестени.

кестени
Снимка: Thinkstock

Конските кестени (тези, които растат в почти всички български градове и села), са преки братовчеди на индийските сапунени ядки.

Сапунените ядки са сред фаворитите за пране с натурални продукти. Проблемът при тях е, че растат най-вече в Индия и целия свят започна да поръчва оттам тези природни перилни препарати.

кестени
Снимка: Thinkstock

Така цената на продукта скочи много, местните хора не могат да си го позволят и започват да прибягват до вредните за водата и околната среда перилни препарати.

А в Индия, само напомняме, живеят над 2 милиарда души, така че за всички нас е важно там да не се ползват щедро химикали.

Освен това транспортът на сапунените ядки по целия свят толкова много замърсява въздуха чрез самолетите и корабите, с които се пренася, че се губи целият ефект от еко-идеята.

кестени
Снимка: Thinkstock

Оказва се обаче, че с кестени може да се пере също тъй успешно, както и със сапунени ядки.

Практикува се от няколко години от хора, посветили се на идеята да не оставят след себе си нито грам боклук.

Сега може би повече хора ще се обърнем към природните средства за пране – не само защото са екологични, но и защото често са много по-евтини или дори безплатни, както е в случая с кестените, които така и така падат на земята.

Ето как да си направите препарат за пране от кестени >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти