Защо точно 82 актриси протестираха на филмовия фестивал в Кан?

Цифрата не е случайна – толкова са филмите, направени от жени, които са станали част от надпреварата

82 актриси протестираха на филмовия фестивал в Кан. Кейт Бланшет, Кристен Стюарт и Джейн Фонда бяха сред тези, които застанаха на известните стълби като демонстрация срещу неравенството на половете във филмовия бизнес.

Актрисите преминаха по червения килим, хванати за ръце и позираха за обща снимка. Фестивалът в Кан е критикуван, че не включва в програмата си повече филми, направени от жени.

Актуалните рокли на звездите, които се разхождат по червения килим в Кан разгледайте в нашата галерия ТУК. 

Актрисите неслучайно бяха 82. В десетилетната история на фестивала толкова филми, направени от жени, са били част от надпреварата. За същия период са били включени близо 1700 филма, направени от мъже.

Когато става дума за носителите на голямата награда „Златната палма”, неравенството се смята за още по-голямо. Отличието са взимали 71 режисьори мъже и само две жени.

"Всички ние сме част от филмовото изкуство. Жените не са малцинство на света. Но ако погледнете състоянието на нашата индустрия, ще си помислите, че са. Изискваме нашето работно място да бъде многообразно. Да отразява света, в който живеем всъщност. Свят, който позволява на всяка една от нас - пред и зад камерата, да стои рамо до рамо с колегите си мъже", заяви актрисата Кейт Бланшет.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти