Забраненият филм за кралското семейство

В края на 60-те години на миналия век кралското семейство става все по-малко популярно и изглежда консервативно в очите на по-голяма част от обществото.

Докато навън се провеждат протести за равенство между половете и по-добри условия за живот, в кралското семейство се хранят на бели покривки с изискани блюда и водят сдържани разговори за времето.

Рокендролът и свободната любов са новата мания на младите, които смятат кралското семейство за ненужна и скъпа отживелица.

Тогава в кралския двор вземат смело решение – да позволят на обществото да надникне зад вратите на техните покои. Целта е да се покаже, че членовете на кралското семейство са обикновени хора и да се възвърне доверието в короната.

сватба кралска сватба кралица Елизабет принц Филип
Снимка: Getty

Така през 1969 година излиза първият документален филм за Елизабет Втора и семейството й. "Кралското семейство" показва животът на кралицата по време на работа и в свободните й часове с нейното семейство. Той е снимат в продължение на 18 месеца, като на телевизионния екип е даден пълен достъп до живота на кралските особи. Нещо безпрецедентно до този момент.

Филмът е излъчен по телевизия BBC, а после и по канала ITV. Документалната лента става сензация и е въртяна на повторения множество пъти по телевизиите през същата година.

Над ¾ от британците (над 37 милиона души) гледат филма и за пръв път надничат в частния и потаен живот на кралските особи.

Въпреки това в края на 1969 г. кралското семейство заповядва филма да бъде свален от телевизионния ефир и повече да не бъде излъчван публично. Забраната остава в сила до 2011-та година, когато е било разрешено само 90 секунди от филма да бъдат излъчвани по време на изложби, посвтени на диамантения юбилей на кралицата.

принц Филип
Снимка: Pinterest

Защо кралското семейство забранява излъчването на филма през 1969 г.? Смята се, че от кралския двор са били уплашени, че лентата принизява кралските особи до напълно обикновени хора и унищожава мистиката на короната. Според консерваторите в кралския двор било недопустимо, хората да виждат, как херцогът на Единбург пече наденички на барбекю, а кралицата пазарува в кварталния магазин и прави сандвичи.

Още за кралското семейство

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

През декември най-много ми се...

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент