„Народен тип момиче с изразителни очи“: коя е първата Мис България?

Със сигурност всеки от нас си има своята любима Мис България. През годините красотата на българската жена ни е карала неведнъж да се гордеем. А знаете ли коя е първата носителка на титлата Мис България и кога се е случило това?

Тя е не само красива, но и образована и от видно семейство. Името ѝ е Люба Йоцова и е родена през 1907 г. във Враца. Прадядо ѝ е първият български дипломат Иван Замбин, а баща ѝ и брат ѝ са търговци.

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

Люба завършва Френския колеж в Русе и говори френски и немски език. По-късно заживява в София, като се омъжва за юрист и се отдава на грижите за семейството си и благотворителна дейност. А преди да стане майка и съпруга, става първата Мис България в историята.

Когато в Париж се организира международен конкурс за красота, над 20 държави в Европа получават предложение да изпратят своя представителка. Българите имат желание да участват, въпреки че женски дружества се обявяват против подобно зрелище.

Все пак подборът на претендентки започва и всякакви дами между 16 и 25 години, които не са омъжени, изпращали снимки до тогавашния вестник „Зора“. Журито било с председател проф. Асен Златаров, а сред членовете имало видни хора на изкуството и интелектуалци.

Почти 200 жени изпращат своите снимки, от които на живо пред журито се явяват едва 32.

На 30 януари 1929 г. в в Градското казино в София се провежда първият конкурс „Мис България“. Това, което журито търси в най-видната родна красавица, е: „По-народен тип момиче, със стройна фигура, красива глава и изразителни очи.“

Така Люба Йоцова е избрана за първата най-красива българка, като на второ и трето място се нареждат съответно пловдивчанката Нора Трифонова и Радка Станишева от Кукуш.

Оказва се, че и първият български конкурс за красота не минава без спорове, съмнения и спекулации, че бащата на Люба ѝ е купил титлата, или някой друг е ходатайствал за нея. Конкурентен вестник на „Зора“ на име „Утро“ дори решава да организира алтернативен конкурс, наречен „Мис Балкания“.

Въпреки всичко красотата и заслугата на Люба да спечели титлата остават неоспорими.

► Красива, талантлива и шампион: вижте новата „Мис България”

След победата младата жена става рекламно лице на уреди за къдрене на коса, а цигарена фабрика пуска папироси с нейна снимка на кутията. Популярността ѝ и обожанието на българите са толкова големи, че в изчезналия днес ресторант „Юнион палас“ е пуснат сладолед „Люба“ и нов парфюм е кръстен на нейно име. Затрупват я с подаръци от цялата страна, както и с най-качествени за времето си дрехи и козметични продукти.

Люба Йоцова участва и в първия конкурс за красота „Мис Европа“ в Париж на 7 февруари 1929 г., където се съревновава с претендентки само от още 16 държави. Победителка става Мис Унгария. Люба получава покана да участва в конкурса „Мис Вселена“ в Америка, но отказва да се яви.

Майка на две деца, син и дъщеря, Люба Йоцова умира през 1989 г.

А коя е най-новата „Мис Свят България", вижте във видеото от "Събуди се" горе.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти