Смърт и изневяра по италиански: истината за брака на Енцо и Лаура Ферари

Дори и да не се интересувате от коли, няма как името Ферари да не ви е познато. Брандът се свързва с високо качество, лукс и красота, а за семейната им история се говори особено напоследък, тъй като от няколко месеца имаме възможност да гледаме филма "Ферари" с Адам Драйвър и Пенелопе Крус в главните роли.

Италианската компания за луксозни спортни автомобили е един от най-известните производители на автомобили на всички времена, с най-висок общ брой победи в историята на Формула 1. Човекът, който стои зад тези успехи, е Енцо Ферари – бивш състезател, който започва да създава някои от най-търсените състезателни автомобили.

Ферари
Снимка: Getty | imdb

Както много успели и гениални мъже обаче, Енцо не е бил идеален съпруг. Неговият семеен живот е белязан от една непреодолима трагедия и едно драматично предателство, а съпругата му е тази, която понася най-голямата болка.

Енцо e роден на 18 февруари 1898 г. в Модена, Италия. Той губи баща си и брат си от грип по време на Първата световна война и, останал без пари и относително необразован, става механик и шофьор на Алфа Ромео през 1923 г. До 1939 г. Ферари вече е основал своя собствена компания и е семеен мъж.

Енцо Ферари се жени за Лаура Гарело през 1923 г. Щастливият период във връзката им обаче не продължава дълго, пише Брок Йейтс, чиято книга от 1991 г. „Enzo Ferrari: The Man and the Machine“ вдъхновява филма „Ферари“ на Майкъл Ман.

Йейтс пише за връзката им: „Изглежда бракът на Ферари бързо се е превърнал в законно споразумение. Въпреки че съществуват множество снимки на него и новата му съпруга на различни състезания в началото на 20-те години на миналия век, той скоро се превръща в традиционния италиански съпруг, търсещ сексуални завоевания не толкова за удоволствие, а просто за задоволяване на егото.“

Смята се дори, че Енцо е бил донякъде обсебен от секса през по-голямата част от живота си и вероятно е започнал да изневерява на жена си само месеци след сватбата им. Според биографа женитбата е била за Ферари по-скоро ход в кариерата, за да поддържа имиджа си.

През 1961 г. Ферари, който тогава има връзки с три жени едновременно, пише: „Убеден съм, че когато един мъж каже на една жена, че я обича, той означава само, че я желае и че единствената съвършена любов на този свят е тази на баща за сина си.”

Лаура и Енцо имат син на име Дино. Това, което задържа двойката заедно, са любовта и грижите към крехкия им син. Момчето страда от хронични здравословни проблеми и не става състезател като баща си, макар че Ферари му осигурява автопарк от коли, които да го забавляват.

След дълго боледуване Дино умира на 24 години вследствие на битка с мускулна дистрофия. Смъртта на единственото им дете е трагедията, която окончателно съсипва брака на Ферари. Разводът обаче не е бил одобряван в католическа Италия.

Ферари
Снимка: Getty | imdb

След като загубва детето си, Лаура се ангажира много повече със семейния бизнес в Модена. Служители си спомнят, че присъствието ѝ често ги е смущавало. Ферари пък се отдава на състезателни коли, толкова емоционално дистанциран с шофьорите си, колкото и от жените, които преследва.

Има обаче една жена, която го задържа до себе си, защото му дава това, от което има нужда – друг син.

Ферари се запознава с Лина Ларди около 1944 г., когато е на 46 години. Тя работи във фабрика на Ферари по време на Втората световна война. Когато тя ражда сина им Пиеро на 22 май 1945 г., Ферари тайно я посещава в дома ѝ в родния ѝ Кастелветро и така заживява двойствен живот с две жени.

Няма съмнение, че в някакъв момент в края на 50-те години Лаура Ферари разбира за втория живот на съпруга си, пише Йейтс в биографията. Той дори разказва случай, в който г-жа Ферари вижда малкия Пиеро във фабриката и извиква: „Копеле!“.

Тя се чувства предадена и опустошена от това, че мъжът ѝ вече има друг син, докато тя продължава да скърби за загубата на своя. Лаура осъзнава, че наследникът на семейния бизнес ще бъде детето на друга жена и това разбива сърцето ѝ за втори път. Въпреки всичко Енцо и Лаура наистина остават съпрузи, докато смъртта ги раздели.

Енцо така и не се жени за Лина Ларди. За сметка на това официално осиновява Пиеро след смъртта на Лаура през 1978 г. и той приема името Пиеро Ларди Ферари. В момента той е милиардер и заместник-председател на компанията. Наследникът на легендарния Енцо Ферари има една дъщеря – Антонела, която е на 55 години.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти