Ралф Лорън - човекът, който сбъдна американската мечта и промени света на модата

Днес той става на 84 години и все още е един от най-прочутите моделиери в света! Няма начин да не сте чували името му и именно този факт издава колко ключова роля в историята заема тази личност. Той е Ралф Лорън - човекът, който цели 50 години е на върха в модния бизнес.

След 50 години усилена работа, Ралф не само е успял да промени начина, по който се обличаме. Не, този интернационален бизнесмен, моден звяр и филантроп, е успял да промени и начина, по който живеем и мечтаем, защото той е един от най-ярките примери за сбъдването на т.нар. "американска мечта".

Когато някой чуе думата "поло", най-вероятно се сеща за марката основана през 1967г. от млад мъж, роден и отраснал в Бронкс. Тя е била създадена специално за всички онези богати хора със синя кръв, които практикуват спорта със същото име. През последните 50 години, Ралф Лорън и неговите луксозни брандове, не само обличат хората, карайки ги да се чувстват блестящи, но и диктуват точно какво е значението на думата "блясък".

Франсис Скот Фицджералд създаде Великия Гетсби, но Лорън е този, който го облече в бял ленен костюм и ни даде представа как би изглеждала версията му от плът и кръв. Дрехите на Ралф се носят от магнати, филмови звезди, принцеси, министри и аристократи. Те са символ на успех, луксозен начин на живот и големи постижения.

"Идеите и визията на Ралф Лорън определиха американския стил за десетилетия напред и извисиха модата на ново равнище."

Опра Уинфри

ралф лорън
Снимка: Getty/Gulliver

Най-важното за този човек е, че той си остава "човек от народа", въпреки грандиозния си успех. Той е не просто световна икона и бизнесмен с несметни богатства, той е човек, който държи на семейството си. Женен е от 53 години за съпругата си Рики, която е била лице на рекламите му и е дефилирала на подиума. Имат деца и внуци и красиви домове в Ню Йорк, Колорадо и Ямайка.

"Успехът му е сравним само с голямата му човечност."

Вера Уанг

ралф лорън
Снимка: Getty/Gulliver

Но как започва всичко?

Ралф Лорън е роден през 1939г. в еврейско семейство на имигрантите от Беларус - Фрайдл и Франк Лифшиц. Израства в Бронкс с тримата си по-големи братя, отгледани от майка си. Докато е в гимназията „DeWitt Clinton” в Ню Йорк, работи почасово в големи магазини за дрехи.

Като ученик Ралф бил известен с това, че продава вратовръзки на своите колеги и спестявал пари, за да си купува скъпи стилни дрехи. Така от 12-годишен успява да изглежда стилен и в годишния албум за завършването на гимназията той пише, че иска да стане милионер. И може би точно тази негова самоувереност на стилен младеж бележи пътя му.

В края на 50-те Ралф Лорън се записва да учи „Бизнес“ в „City College of New York”, докато същевременно работи за „Brooks Brothers” и “Bloomingdales”. Скоро прекъсва обучението си и отива в армията. През 1964г. е нает катo продавач-консултант на вратовръзки за „A.Rivetz & Co.” Скоро отегчен от тогава модерните тесни тъмни вратовръзки, Ралф започва да прави цветни широки дизайни, които съвсем скоро привличат окото на „Beau Brummell Ties”, които го наемат за дизайнер.

ралф лорън
Снимка: Getty/Gulliver

С парите изкарани от дизайнерската си работа и с финансовата подкрепа на Норман Хилтън, Лорън основава „Polo Fashions” през 1968г. Същата година лансира първата си мъжка колекция предлагаща микс от английски и американски стил, като изразява представата за класа. След успеха му следва женската колекция през 1971г. и оттук насетне компанията се разраства с детска колекция, специална селекция класови парфюми, обувки, обзавеждане и аксесоари.

През същата 1971г. Лорън отваря магазин в Бевърли Хилс, Калифорния, който е 116-я поред „Polo-Ralph Lauren” магазин в САЩ. А мегамагазина, който отваря в елегантния „Rhinelander Mansion” в Ню Йорк остава в историята на модната индустрия като „най-добрия бутик в Америка, може би и в света“.

Ралф Лорън е известен и с това, че прави дизайна на костюмите на филми като „The Great Gatsby”(1973) и „Annie Hall”(1978). Франсис Фитцджералд, Уди Алън и Даян Кийтън повлияват с облеклото си от Лорън на милиони хора и начина им на обличане.

Моделите , които работят със стилния дизайнер са имена като Жизел Бюндхен, Даутцен Круз, Дариа Вербови, Джема Уорд, Саша Пивоварова и Соландж Уилверт.

ралф лорън
Снимка: Getty/Gulliver

Колкото до сегашното положение на Ралф и неговия бранд, и те не бяха подминати от затруднения в последните години. Дизайнерът и неговия екип са набелязали цели, които да преследват, включително дигитални иновации, разширяване на таргета и бизнес промени. Остава неясно какво ще постигнат с тези промени и кой ще наследи бизнеса на Лорън един ден. Но едно е сигурно - магията на Ралф Лорън и важното присъствие на модната сцена, което си е извоювал през последните пет десетилетия, ще оставят вечна следа в историята на бизнеса и успеха. Защото Лорън успя да постигне американската мечта.

"Това не е работа, това е радост. Това е, което дишам. Това е животът ми."

Ралф Лорън

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти