Първите дами, без които историята нямаше да е същата

Позицията на първата дама е изключително деликатна и толкова неблагодарна.

За нея не се кандидатства лично, няма заплащане, нито изисквания. И все пак тези жени са едни от най-зорко следените навсякъде и по всяко време.

Официално те нямат никакви задължения, но зад затворените врати оказват изключително голямо влияние върху президентските решения.

8 неща, с които интелигентните и образовани жени се отличават от останалите

Ето и примери за някои властни първи дами от Белия дом, без чиято намеса историята нямаше да бъде същата:

Изглежда Нанси Рейгън е имала доста влияние в Белия дом - повече, отколкото си мислим. Смята се, че Нанси е изиграла решаващата роля при вземането на решението на американския президент Роналд Рейгън да се срещне със съветския лидер Михаил Горбачов. Решение, което довежда до края на Студената война.

„Смятам, че е била доста по-влиятелна, отколкото ни е известно“, казва Лесли Стахл, бивша кореспондентка на Си Би Ес в Белия дом.

първи дами
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Нанси е участвала и в изготвянето на графиците в Белия дом. След опита за покушение над съпруга ѝ тя назначава астролог, който да прави план с благоприятни за официални срещи дни.

Патриша Никсън била доста по-мила, отколкото съпругът й е заслужил в разгара на аферата „Уотъргейт“ съпругата на Ричард Никсън празнува своя рожден ден.

Ричард води на вечеря Пат, за да отпразнуват рождения ѝ ден в една от най-известните вериги ресторанти в САЩ. В същата вечер слуховете за аферата „Уотъргейт“ се разпространяват бързо в журналистическите среди.

първи дами
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Лесли Стахл разказва, че когато пристига в ресторанта, една дузина репортери вече са наобиколили президентската маса. Журналистката била най-отзад в тълпата, доста далеч от самия президент, за да чуе отговорите на въпросите към него, но когато се обръща надясно, вижда, че първата дама е точно до нея.

Със сълзи, стичащи се по лицето ѝ, Патриша се обръща към репортерката и нейна приятелка, Хелън Томас, и казва: „Хелън, можеш ли да повярваш, че след всичко, което се е случвало, ме е завел на вечеря?“

Пат Никсън понася много тежко отстраняването на нейния съпруг от президентския пост и през 1976 г. получава удар, последван от друг през 1980 г.

Мери Тод Линкълн може би спасява живота на Юлисис Грант без да го осъзнава или цели. Мери Тод не харесва Джулия Грант, съпругата на Юлисис, и по никакъв начин не се опитва да прикрие това.

В съдбоносната вечер на 14 април 1865 г. Джулия е толкова уморена от отношението на първата дама спрямо нея, че отказва да се присъедини към семейство Линкълн в театър „Форд“.

първи дами
Снимка: Gettyimages/Gulliver

По този начин Джулия и Юлисис Грант (който също е бил мишена на убиеца на Линкълн) се спасяват от ужасните събития в театъра и бъдещият американски президент остава жив.

Едит Уилсън за кратко управлява САЩ

Без да осъзнават, американците за известно време са били управлявани от жена.

Когато през 1919 г. Удроу Уилсън получава удар, съпругата му Едит не позволява никой да разбере. Тя поема всичките му основни задължения, спечелвайки си прозвището „госпожа президент“.

Елиза Джонсън учи 16-я президент на САЩ да чете

Андрю Джонсън израства без баща в бедно семейство в Северна Каролина. Той така и не получава възможността да ходи на училище, защото му се налага да работи, за да помага на майка си с издръжката на семейството.

Без образование Джонсън е неспособен да пише или чете до 1827 г., когато се жени за съпругата си Елиза, която започва да го учи.

първи дами
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Прочетете още за забележителните жени в следващата галерия:

7 жени от историята, които се изправят срещу нормите

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти