Почина историкът професор Божидар Димитров

Почина историкът професор Божидар Димитров
Снимка: netinfo

На 72 години почина проф. Божидар Димитров.

По информация на „24 часа” професорът е починал пред блока, в който живее. Изведнъж се е хванал за гърдите и е паднал, разказват близките му пред изданието. Те предполагат, че причината за смъртта е белодробна емболия.

Историкът е чакал дъщеря си Мария. Днес тя има рожден ден и се готвела да вземе родителите си и да отпразнуват заедно.

Професорът имаше проблеми със сърцето - влиза в болница няколко пъти. Той страдаше от сърдечна недостатъчност.

Проф. Божидар Димитров е бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, историк, автор на десетки книги, посветени на българската история.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия, сочи справка в автобиографията му. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). С поста си се разделя през 1998, но е възстановен през 2001 г. и остава начело на НИМ до пенсионирането си през 2017 г. 

Проф. Димитров е бил член на БСП. Два пъти е бил в листите за народни представители на социалистите - в Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година.

Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов. Заради това е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в СОС.

Преди парламентарните избори през 2009-а напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район.

В първия кабинет на Борисов е министър без портфейл, като отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавния архив и Дирекцията по вероизповеданията.

В края на миналата година Димитров заяви намерение да направи професорска партия. През март учреди движение "Кан Кубрат", но след това получи отказ то да бъде регистрирано.

Екипът на Edna.bg изказва най-искрени съболезнования на близките на проф. Димитров!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти