"Оскари" 2023: изненадваща статуетка за най-добър актьор и предизвестен приз за най-добър филм

След парад на блясъка по червения килим, 95-ите награди на американската Академия за филмово изкуство започнаха в "Долби тиътър" в Лос Анджелис.

За щастие на Академията церемонията тази година премина без скандали.

Най-голямата нощ в Холивуд - церемонията по връчването на "Оскар"-ите, започна с гръмко прелитане на изтребител в знак на почит към номинирания филм "Топ Гън": Маверик".

"Благодаря ви, че ме поканихте да бъда част от това, особено тази година, когато светът най-накрая излезе от къщи, за да види филмите, за които сте работили толкова усилено, по начина, по който сте искали да бъдат гледани - в киносалона", каза водещият Джими Кимъл при откриването.

r
Снимка: Getty

Той изнесе традиционния монолог на водещия с обичайни холивудски шеги за манията за отслабване за привличане на вниманието на публиката в театъра.

Кимъл припомни и шамара, който Уил Смит нанесе на Крис Рок на сцената миналата година: "Ако се случи нещо непредсказуемо или насилствено, просто направете това, което направихте миналата година: нищо."

Както се очакваше, Гийермо дел Торо, който вече има две статуетки "Оскар" за "Формата на водата", взе първата награда за вечерта, за най-добър анимационен филм, със своята версия на класическата приказка "Пинокио". Мрачната стоп-моушън адаптация наскоро спечели и еквивалентния приз на "Бафта".

r
Снимка: Getty

Ки Ху Куан получи наградата за най-добър актьор в поддържаща роля за изпълнението си на Уеймънд Уанг, съсобственик на пералня, който се забърква в приключение с множество вселени във филма "Всичко навсякъде наведнъж".

"Мамо, току-що спечелих Оскар!", заяви той от сцената на "Долби тиътър": "Пътуването ми започна с лодка, прекарах една година в бежански лагер... Казват, че подобни истории се случват само по филмите. Аз не мога да повярвам, че това ми се случи. Това е американската мечта".

Куан продължи, благодарейки на майка си за саможертвите и на съпругата си: "любовта на живота ми".

r
Снимка: Getty

За поддържаща женска роля наградата получи Джейми Лий Къртис за участието си във "Всичко навсякъде наведнъж".

"Моят екип, моят агент, моят съпруг и дъщерите ми и всички, които обичат киното – току що спечелихме "Оскар", каза през сълзи Къртис.

r
Снимка: Getty

Наградата за най-добър игрален документален филм получи "Навални", посветен на руския опозиционер Алексей Навални и борбата му за демокрация и срещу корупцията в Русия.

Българския разследващ журналист Христо Грозев е главното действащо лице в документалната лента. Той беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство в края на миналата година, без да се уточнява за какво престъпление.

„Дължим много на Христо Грозев, Христо ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Благодарим и на Алексей Навални и семейството му”, заяви режисьорът Даниел Роър.

На церемонията Навални, който се намира в руска наказателна колония, беше представен от съпругата си Юлия. Тя призова: "да останеш силен, любов моя" и обвини "омразния режим на Путин".

Статуетката за най-добър игрален късометражен филм получи "Ирландско сбогуване".

Наградата за най-добра кинематография взе "На Западния фронт нищо ново" по превърналия се в класика едноименен роман на Ерих Мария Ремарк, разказващ за Първата световна война. Оператор на лентата е британецът Джеймс Френд.

"Китът", в който Брендън Фрейзър играе Чарли, учител по английски език и баща с наднормено тегло, беше награден за най-добър грим и прическа.

За най-добър дизайн на костюми беше отличен Рут Картър, дизайнерът на "Черната пантера: Уаканда завинаги". Тя стана първата афроамериканка с две награди "Оскар" в историята. Картър беше наградена и за "Черната пантера" през 2019 г.

Наградата за най-добър чуждестранен филм взе "На Западния фронт нищо ново". В оригинал лентата е озвучена на немски език. А режисьор е германецът Едуард Бергер.

Като най-добър документален късометражен филм беше отличен "Шептящите слонове", който разказва за двойка в Южна Индия, посветила живота си на грижите за осиротяло слонче на име Рагу.

А приза за най-добър късометражен анимационен филм взе "Момчето, Къртицата, Лисицата и Конят".

"На Западния фронт нищо ново" получи още две награди "Оскар" на тазгодишната церемония  - за най-добри декори и за най-добър саундтрак.

Зрелищният филм на Джеймс Камерън  "Аватар: Природата на водата" очаквано получи приза за най-добри визуални ефекти.

Оригиналният сценарий на фантастичната драма "Всичко навсякъде наведнъж" също беше отличен с "Оскар", както и монтажът на лентата, който е дело на Пол Роджърс.

За най-добър адаптиран сценарий беше отличена драмата "Жените говорят".

За озвучаване "Оскар" получи екшънът с Том Круз "Топ Гън: Маверик".

Наградата за най-добра оригинална песен взе "Naatu naatu" от индийския блокбъстър "RRR", сред продуцентите на който е българинът Тодор Лазаров. Част от лентата е снимана в България.

"Оскар"-и за най-добра режисура получиха Даниел Куан и Даниел Шайнерт, известни като "Даниелс", за "Всичко навсякъде наведнъж".

"Искаме да посветим това на всички майки по света, особено на нашите", заявиха двамата.

Призът за най-добър актьор в главна роля отиде при Брендън Фрейзър за невероятното му превъплъщение в "Китът".

r
Снимка: Getty

За най-добра актриса в главна роля беше отличена Мишел Йео за "Всичко навсякъде наведнъж".

r
Снимка: Getty

И последната награда на американската Академия за филмово изкуство за вечерта, тази за най-добър филм, отиде при "Всичко навсякъде наведнъж".

r
Снимка: Getty

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти