Обичана и мразена, Мата Хари е всичко друго, но не и обикновена жена

Маргарет Гертруда Зеле, по-известна като Мата Хари, се ражда на 7 август 1876 година в Леуварден, Холандия. Тя е първото от четири деца в семейство на Адам Зеле и Анти ван дер Мольо. Още от ранно детство се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи - повечето холандци са светлокоси и синеоки. Различна е също с високия ръст и артистичния си талант.

Несполуките на семейството започват, когато Маргарета е 13-годишна. Баща ѝ Адам банкрутира, вследствие на което семейството се премества в малка къща в беден район. Не след дълго родителите ѝ се развеждат, бащата заминава да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4 деца.

мата хари
Снимка: Getty

Това се оказва непосилна задача за нея. Тя се разболява и умира, когато Маргарета е едва на 15 години. Момичето е принудено да живее с кръстника си. Тогава започва да учи, за да стане учителка в детска градина, но директорът на училището флиртувал с нея постоянно. Чичо ѝ научава за това и я маха от там. 

Двайсет и една годишна, тя попада на брачна обява в местен вестник и решава да се омъжи. Така става съпруга на доста по-възрастен от нея колониален офицер от Холандска Индия. Ражда му две деца. Заради работата на съпруга ѝ, се налага известно време семейството да живее на о-в Ява, а по-късно и в Суматра. Там открива магията на далекоизточната култура и окончателно осъзнава своята привлекателност за мъжете.

Мечтата ѝ да танцува на парижките кабаретни сцени е толкова силна, че когато семейството се завръща в Холандия след службата на мъжа ѝ, тя решава да я изпълни. За целта първо се развежда, а след това заминава за Франция.

Тогава е на двайсет и седем - възраст, която е прекалено късна за започване на танцьорска кариера. Бъдещата Мата Хари обаче мисли другояче. Става известна буквално за една нощ и получава достъп до редица светски салони.

5 гениални, но ужасни мъже, които съсипаха съпругите си

“Екзотично-еротичната танцьорка” за кратко става мода в обществото, до голяма степен и поради възбуждащи и абсолютно измислени и лъжливи истории, които разказва за себе си.

В началото на Първата световна война шпиономанията в Европа достига невиждани размери. Подозрителността към чужденците преминава в открита нетърпимост. В Англия съмненията се стоварват върху хилядите немски бавачки, медицински сестри, сервитьорки и студентки. Руснаците пък се опасяват, че в полза на германското разузнаване работят вербуваните в алпийските курорти рускини.

Появява се образът на шпионката – жена.  В документи на британското военно министерство се говори за използването от врага на “хоризонтални професионалистки” и за опасността от т. нар. агентурна проституция. Така за различните тайни служби Мата Хари незабавно попада под подозрение поради реномето си на скъпа и много търсена куртизанка.

Другият повод за подозрение е неудържимото ѝ желание да пътува през военните граници на Европа независимо от строгите ограничения. Това Мата Хари постига благодарение на полезните си любовни връзки. Не напразно между ухажорите ѝ са немалко консули на големи държави. Друга причина да я държат под наблюдение е нейното подчертано влечение към офицерите.

мата хари
Снимка: Getty

Не се знае дали от жажда за пари или от чист авантюризъм, но Мата Хари сключила двоен договор за шпионаж по време на Първата световна война. Част от отворените наскоро архиви сочат, че тя нито е знаела, нито е издала някакви големи тайни. На чара ѝ се поддали немският военен аташе в Мадрид - Арнолд Кале, френският министър на войната Адолф-Пиер Месими и Алфред Киперт, заможен берлински индустриалец.

Нищо специално не произлязло от това обаче и Мата Хари би потънала в архивите като незначителна авантюристка, ако не била издадена на парижките тайни служби. Те я заподозрели, че е разкрила на германците подробности за френските тайни оръжия и косвено причинила смъртта на 50 000 войници.

мата хари
Снимка: Getty

Документите по делото били засекретени за 100 години. Едва през 2017 г. ще стане ясна цялата истина за шпионката-танцьорка. Проучени от историка Ръсел Уорън Хоу документи във Военното министерство на Франция обаче навяват мисълта, че единствената двойна игра, в която би могла да бъде обвинена Мата Хари, е със собствената ѝ персона. Тя бягала от всичко сигурно в живота си, за да достигне бляскавия ореол на една легенда. По ирония на съдбата не животът, а смъртта я направила такава. 

Имала крайно неубедителна защита. Измислиците, които тя разпространява за себе си, както и непрекъснатата “актуализация” на рождената ѝ дата, накрая ѝ изиграват лоша шега в съда. В края на краищата биографи изясняват, че не е холандско-шотландско-яванка, нито пък е родена в Южна Индия, както обявява при пристигането си в Париж.

На 15 октомври 1917 г. на стрелбището на крепостта Венсан в Париж, Мата Хари е разстреляна. Според някои тя е най-великата шпионка на ХХ век. Други я смятат за недоразумение в шпионажа. Сигурно е само едно: от самото начало Маргарета е стопроцентова авантюристка и това превръща живота ѝ във вълнуващо и опасно пътешествие.

Великите жени, чиито открития са приписани на мъже

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти