Маргарита Петкова и Добромир Банев: "Хората копнеят за онази чиста любов, която изчезва"

Нашите дългогодишни и много обичани автори Маргарита Петкова и Добромир Банев бяха на гости в предаването "Събуди се" по NOVA. В Деня на поезията, двамата говориха за силата на думите, за мълчанието на поетите, за любовта и житейските срещи.

Двамата са добри приятели в живота, макар да се запознават случайно в социалните мрежи. Съвместната им книга "Абсурдни времена" е абсолютен бестселър и двамата не спират да творят. 

"Нека хората да пишат, по-добре, отколкото да се бият.", сподели Маргарита.

На въпроса кога поетите запазват мълчание, Маргарита сподели следното:

"Мълчанието на поетите е много страшно нещо, това се случва, когато много точно премерват момента дали семето ще покълне в добри бразди. Аз никога не искам да замълча, не могат да ми затворят устата".

Маргарита и Добромир са известни като любовни поети, но двамата признават, че обичат и публицистиката. И въпреки това за тях е съвсем нормално, че хората се интересуват и са така запленени от идеята за любовта.

"Ние сме нарочени, че сме любовни поети, което не е точно така. Изразът на любов е най-точната гражданска позиция. Но когато имам да кажа нещо извън любовната тематика, го правя чрез публицистиката. Любовта става все по-рядко явление в онзи чист и изконен неин вид. Битието определея съзнанието. В този глобализиран свят, изчезва желанието да отидеш до магазина и да купиш едно цвете за среща с любимата. Много по-лесно е да й пратиш анимирана картичка", разкрива Маргарита

"Никой не може да живее без любов, без значение дали е споделена, дали е дошла и си е заминала. Без любов нищо няма смисъл. Съвсем естествено е хората да се припознават в нашите стихотворения", допълни Добромир

"Хората искат онази любов - да се хванете за ръка, да пиете по една чаша вино и да се приберете вкъщи. Да правиш всичките тези неща, които са само между двама. Хората искат да изпитат такава любов", каза Маргарита

За Добромир Банев поезията има най-точния смисъл за всичко. "Хората могат да отсеят в кое има качество и в кое не. Обикновено поетите имаме какво да кажем и имаме нуждата да го изказваме непрекъснато", смята той.

Вижте какво казаха още двамата във видеото горе.

Прочетете най-новите текстове на Добромир Банев и Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти