Мая Хоук: Когато гените ти са за завиждане, но знаеш, че не са достатъчни

колаж Мая Хоук Итън Хоук Ума Търман
Снимка: Getty

Деница Димитрова

Родителите ѝ са Ума Търман и Итън Хоук, но въпреки критиките за непотизъм (или казано на роден език, шуробаджанащина), които слагат под общ знаменател всички деца от известни семейства в Холивуд, Мая Хоук няма намерение да изпитва неудобство заради произхода си. А дори и да иска, едва ли би могла да го скрие - освен че на пръв поглед приликата с майка ѝ е поразителна, младата актриса е взела най-доброто от външния вид и от двете страни.

След като я обикнахме с ролята ѝ на смелата и саркастична Робин в сериала “Stranger Things” на Netflix, през 2023 г. Мая започна снимките на филма “Wildcat” под режисурата на баща си. Той ѝ поверява главната роля – тази на американската писателка Фланъри О‘Конър, страдаща от автоимунно заболяване, а резултата се очаква да видим през 2024 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ethan Hawke (@ethanhawke)

„Чувствам, че единственият начин да се справиш с непотизма, който определено ти дава огромни предимства в този живот, е, че ще получиш шансове безплатно, но те няма да са безкрайни“, казва по-рано актрисата в интервю за списание Rolling Stone. „Затова“, отбеляза още тя, „трябва да продължиш да работиш и да вършиш добра работа. Ако свършиш лоша работа, шансовете ще спрат. Това е моята нагласа.“

А Мая очевидно се справя чудесно, съдейки по внимателно подбраните си роли и музиката, която прави.

Родена на 8 юли 1998 г., преди да навърши 25 тя вече има успешна роля в хитов сериал, превърнал се в световна сензация, и два независими албума с фолк рок и кънтри. Тези занимания може да звучат като противоположности откъм слава, но това очевидно дава на Мая и необходимата свобода да се изразява по свой собствен начин, без да се съобразява с изискванията на шоубизнеса към себе си, или да слуша за „връзките“ си в него.

Милите моменти на Мая Хоук и родителите ѝ по червения килим

Дебютният ѝ албум “Blush” излиза в средата на самотната 2020 г., последван от “Moss”, издаден през 2022 г. – и двата част от каталога на независимия лейбъл Mom+Pop, чието име в нейния случай придобива ироничен смисъл (mom-and-pop е разговорен израз, с който се наричат семейните или малки бизнеси), макар родителите ѝ, развeдени, откакто тя е на 7, да нямат нищо общо тук. Артистичните ѝ видеоклипове отговарят на нейното замечтано звучене, а тя самата участва пред и зад камера във всички тях.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maya Hawke (@maya_hawke)

Музиката всъщност е най-скорошното начинание, с което се захваща, след като първоначално започва с ангажименти като модел. Позирайки за Vogue, тя повтаря стъпките на майка си Ума Търман и нейната майка – баронеса Нена фон Шлебрюге, чиято майка пък – Бъргит Холмквист, също е била модел в Швеция. На 19 години участва в кампания на Calvin Klein за бельо, режисирана от София Копола, а през 2022 г. отново се включва като рекламно лице на модната къща.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maya Hawke (@maya_hawke)

Заради дислексията си Мая се налага да сменя начални училища, но накрая намира мястото си в частно учебно заведение с акцент към артистичната креативност, където не се поставят оценки. След уроци по актьорско майсторство тя постъпва в престижната академия Джулиард, но прекъсва обучението си, когато влиза в образа на Джо Марч в сериала на BBC „Малки жени“ по едноименния роман на Луиза Мей Олкът.

Продукцията, която излиза на малък екран през 2017 г., е и първата роля. След независимия филм “Ladyworld”, дамска интерпретация на романа „Повелителят на мухите“, Мая участва с малка роля в „Имало едно време…в Холивуд“ като едно от хипитата в култа на Чарлз Менсън. Пътят ѝ се преплита с този на Куентин Тарантино, отбелязал едно от най-добрите си партньорства в своята кариера с майка ѝ, Ума Търман, негова муза в „Криминале“ и „Убий Бил“.

На премиерата в Лос Анджелис споделя, че е израснала с филмите му. „Те означаваха много за мен и историята на моето семейство и моето израстване, така че е прекрасно да добавя своето малко парченце към пъзела. Беше прекрасно да следвам стъпките на майка ми за момент, а по този начин да се свържа с нея и да изживея част от това, което тя е преживяла, беше прекрасно.“

Филмът на Тарантино излиза в същото лято като сезон 3 на “Stranger Things”, с който Мая прави истинския си пробив. Противно на актрисата, за произхода на героинята ѝ Робин не знаем достатъчно, но това не отнема от чара на забавната и неловка бунтарка в компанията. Изпълнението ѝ продължи в следващите два сезона, като предстои да я видим и във финалния.

Междувременно баща ѝ не крие подкрепата си към участието ѝ във фентъзи сериала. „Много хора не знаят това, но когато за първи път (в сюжета) изниква Огледалният свят в Хокинс, 6 ноември 1983 г., беше моят 13-ти рожден ден - това беше годината, в която снимах „Изследователи“ и започнах да играя“, разкрива Итън Хоук за любопитното съвпадение пред Entertainment Tonight. „Така че чувствам, че това е било предназначено за Мая, сякаш звездите са се подредили по този начин.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ethan Hawke (@ethanhawke)

По повод премиерата на трети сезон, в който Мая започна участието си в “Stranger Things”, гордият татко насочи прожектора към дъщеря си с Instagram пост в нейна чест.

„Някои от вас може да са я пропуснали в миналогодишната продукция на BBC на „Малки жени“. Някои от вас може да са пропуснали работата ѝ в Джулиард. Знам, че мнозина са пропуснали редица продукции в гимназията – дори аз пропуснах няколко, а съм ѝ баща. Някои от вас може да познават музиката ѝ, други може би не. Но дами и господа, запознайте се с МАЯ ХОУК", написа той ентусиазирано към видео постер на героинята ѝ. „В нея е истината. #StrangerThings.“

След няколко късометражни филма и роли в драми като “Mainstream” и „Уроци по италиански“, тя се завърна в Netflix с две заглавия – в първа част от хорър трилогията “Fear Street” (2021) и сатиричната комедия “Do Revenge” (2022).

Мая Хоук, която разцъфва пред очите ни

И докато в началото на 2023 г. тя съчетава снимките на новия си филм с музикално турне из САЩ, изглежда, че вълнуващ е не само произходът на Мая Хоук, но и там, накъдето се е запътила. Засега знаем, че ѝ предстоят цели пет филма - след “Wildcat” баща и дъщеря ще си партнират пред камера във филма “Revolver”, който разказва за манията по Бийтълс през 60-те. Мая влиза в ролята на тийнейджърката Джейн, която ще се опита да проникне в хотела на Джордж Харисън, а Итън Хоук ще играе неин баща. Двамата вече имат опит в пренасянето на семейната си връзка на екран в епизод на уестърн сериала “The Good Lord Bird”, продуциран и написан от актьора.

Мая Хоук ще гледаме и като Джейми, дъщерята на диригента Ленърд Бърнстийн, в дългоочакваната биография „Маестро“, където в ролята на музикалния гений влиза Брадли Купър, още режисьор и сценарист на филма. Актрисата е приключила работа и по следващата лента на Уес Андерсън - “Asteroid City”, в която участва цяло съзвездие (Том Ханкс, Скарлет Йохансон, Уилям Дефо, Марго Роби и др.), както и по снимките на трилъра “The Kill Room”, където се снима заедно с майка си Ума Търман, Самюел Л. Джаксън, Джон Манганиело и др.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maya Hawke (@maya_hawke)

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти