„Когато се колебаеш, кажи истината“ или кой е всъщност Марк Твен

„Когато се колебаеш, кажи истината“ или кой е всъщност Марк Твен
Снимка: bg.wikipedia.org

Днес се навършват 111 години от смъртта на великия американски писател.

Марк Твен е литературен псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс.

Той е американски писател, журналист и хуморист. Най-известен е със своя роман „Приключенията на Том Сойер“ и неговото продължение „Приключенията на Хъкълбери Фин“, често определяно като един от Великите американски романи.

В началото на XX век Твен е смятан за „най-големия американски хуморист на своето време“, а Уилям Фокнър го нарича „бащата на американската литература“. Години по-късно Ърнест Хемингуей ще напише: „Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена „Хъкълбери Фин“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Los libros del Mississippi ed. (@libmississippi) on

През 1835 - годината, в която прелита Халеевата комета, се ражда и Самюъл Лангхорн Клемънс, когото по-късно всички ще нарекат Марк Твен. Той расте в дълбокия американски юг свободен и палав, заобиколен от широки полета и тесни улички. Този период от живота му е повлиял значително на по-нататъшното му развитие като личност и творец. Много от детските си щуротии и пакости той включва в произведенията си, а детето в него никога на умира въпреки превратностите в живота му.

Цитати от великия Марк Твен

Безгрижното детство на Марк Твен свършва за един ден, когато баща му умира от пневмония. Едва дванадесетгодишен, Твен се сбогува с безоблачното щастие и волност. Спира да ходи на училище и вместо това започва да учи за печатар при редактора и собственика на вестник „Куриър“. Наградата за труда му като чирак не е парична, той получава храна и дрехи. Тъй като собственикът на вестника е бил любител на икономиите, на Марк Твен му се е налагало да краде по малко картофи и чесън, за да не умре от глад. Това са най- бедните му години.

Твърдо решен да излезе от този капан, той вижда решение на проблемите си в параходството по река Мисисипи. Тогава не е и предполагал, че това ще е повратна точка в бъдещото му развитие като журналист и писател. Именно този период оказва най-голяма влияние върху неговото творчество. През четирите години, докато плава по реката, той се среща с голям брой хора и опознава до най-малки подробности човешката същност и странности. След години в автобиографията си авторът пише, че никога не е забравил тези лица и на част от персонажите е дал живот в книгите си. От този период датира и псевдонимът на Самюъл Клеманс – Марк Твен. 

На 28-годишна възраст, след всичките си професионални криволичения, Марк Твен започва работа във вирджинския вестник „Ентърпрайз“ като репортер. Хапливият език и умението да шаржира политиците не се харесват на управляващите. Те неспирно отпращат критики и недоволство срещу неговите статии и разследвания. Но силните на деня не са подозирали каква голяма услуга му правят. В борбата с политическата цензура Марк Твен се превръща от неизвестен прохождащ репортер във влиятелна личност. Хората го забелязват и обикват. 

„Истината е ценно благо и затова с нея трябва да се борави пестеливо.“

Той взима отношение по значими социални, обществени и политически проблеми. В негово лице обикновените, трудещи се граждани, намират подкрепа. Не е сложно, дори е много простичко – чрез книгите и посланията си, Марк Твен е учил хората на свобода. Затова не е изненадващо, че в този период той е на върха на славата не само в Америка, а в почти целия свят. 

„Моите книги са вода, книгите на великите гении са вино. Всички пият вода.“

Цитати от великия Марк Твен

Чувството за хумор на Марк Твен е гледната точка, през която пречупва живота. Иронията, самоиронията и насмешката са неговата действителност и винаги са придружавали очертаването на човешките слабости и абсурди. Ако действието се развиваше в наши дни, ироничният хумор навярно щеше да е търговската марка на Марк Твен, известна може би почти колкото най-обичаните му книги. Неговите афоризми и размисли за живота не спират да удивляват с адекватността си за всяка епоха, дори днес.

Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишният без съмнение е казал: "Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно.

И действително, той си заминава ден след най-близката позиция на кометата до Земята - 21 април 1910 г. 

Марк Твен. Трудно е да се даде определение и да се постави в рамки такава невероятна личност. Той не е просто журналист, писател, обществен деятел – защото това би било малко.... Марк Твен живее в страниците на своите книги, той е там – между редовете, сериозен със свъсените си вежди и настръхнал мустак. Но в следващия момент малкото дете от Юга не пропуска да смигне насмешливо на света.

Редактор: Росица Костадинова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти