Яворов - нежният поет, който винаги губеше любовта и умря заради нея

яворов лора
Снимка:

Пейо Тотев Крачалов, по-известен като Пейо Яворов, е български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно- одринска революционна организация. Той е един от най- големите поети на 20-ти век. Сред неговите произведения са „Две хубави очи", „Ще бъдеш в бяло", „Градушка", „Песен на песента ми" и много други.

Пейо Яворов е роден в Чирпан на 13 януари 1878 г. Учи в Пловдив, работи като телеграфо-пощенец в различни селища. Увлича се от левите идеи, а след 1897 г. влиза в контакти с ВМОРО, като става редактор на редица техни издания.

Вижте едни от най-незабравимите стихове на Яворов >>>

По-късно участва в четническото движение за освобождението на Македония и е един от сподвижниците на Гоце Делчев. В София Яворов е сътрудник и редактор на сп. „Мисъл" заедно с д-р Кръстев, П. П. Славейков и П. Ю. Тодоров.

Библиотекар, а по-късно и драматург на Народния театър, пътува в чужбина за "усъвършенствуване по литература" - в Нанси, Женева, Виена, Париж.

Пейо Яворов е бил и първият кмет на град Неврокоп/днешен Гоце Делчев/ след Освобождението.

Когато любовта не се случва лесно в живота ти, когато всички жени, които си обичал, си тръгват от теб, тогава можеш да намериш спасение на изморената си душа единствено в таланта си.

Да подрежда думите така, че да отекват във вечността като куршум, от какъвто е загинал и той и една от любовите му, може само Яворов.

След бурна и драматична връзка с Лора Каравелова на 29 октомври 1914 г. поетът слага край на живота си. А днес се навършват 104 години от смъртта му.

За любовната история между нея и поета Пейо Яворов се говори и до днес и е ясно, че причината за смъртта и на двамата е именно тяхната пламенна любов, граничеща с лудост. 

На 19 септември 1912 г. тя се омъжва за Яворов, а този брак се оказва фатален и за двамата. Красива, високо интелигентна, ерудирана, тя е чувствителна и меланхолична по характер. Нейната любов към Яворов е всеотдайна и същевременно обсебваща. Лора демонстрира болезнена ревност към съпруга си и при най-малкия повод.

Постепенно бракът им навлиза в критична фаза, а това се случва едва година, след като двамата са сключили брак.

Все пак любовта между двамата си остава най-силното им житейско преживяване и за това свидетелства красивите стихотворения, които Яворов посвещава на Лора. 

Вижте едни от най-незабравимите стихове на Яворов >>>

Вижте още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти