“Осъждането на хората стигна до крайност”: Хелена Бонам Картър защити Джоан Роулинг и Джони Деп

Хубаво е, когато някой се застъпи за теб, въпреки че може да си навлече недоволството на голяма група хора. Актрисата Хелена Бонам Картър обаче не се интересува прекалено много от хорското мнение и самоотвержено защити нейния редовен екранен партньор Джони Ден и авторката на поредицата за “Хари Потър” - Джоан Роулинг. 

Хелена Бонам Картър, която изигра брилянтно героинята на Белатрикс Лестрандж в четири от филмите за Хари Потър, адресира полемиката около възгледите, изразени преди няколко години от Роулинг, които бяха критикувани от някои като втълпяващи омраза към транс общността. Картър нарече тази негативна реакция „ужасяваща“.

„Мисля, че е беше преследвана. Осъждането на хората е доведено до крайност,” изрази мнението си Картър в ново интервю за Times of London.

Бонъм Картър каза още, че на авторката на „Хари Потър“  ѝ “е позволено да има мнение, особено ако е претърпяла малтретиране“.

В есе от 2020 г., публикувано на нейния уебсайт, Роулинг разкрива, че е била жертва на домашно насилие и сексуален тормоз. Тогава aвторката за пореден път се опита да обясни възгледите си за половата идентичност на фона на острата реакция към изявленията, които направи в социалните медии и които предизвикаха критики дори от актьори, пренесли много от нейните произведения на големия екран, включително Даниел Радклиф и Еди Редмейн.

„Всичко, което моля – всичко, което искам – е подобна съпричастност, подобно разбиране, да бъде разширено към много милиони жени, чието единствено престъпление е да искат техните опасения да бъдат чути, без да получават заплахи и малтретиране“, написа Роулинг в есето си. 

Роулинг е била системно критикувана в миналото за нейните възгледи за половете. Тя предизвика гняв с туит, в който осмя заглавие за „хора, които имат менструация“. 

“Хора, които имат менструация? Сигурна съм, че преди имаше дума за тези хора.” написа Роулинг тогава. 

Вижте тук вълшебните мисли на Джоан Роулинг, които винаги ще ни вдъхновяват>>>

По повод нападателното отношение към Роулинг, Хелена Бонам Картър каза пред Times of London, че всеки носи собствена история на травма и формира мнението си от тази травма. 

“Трябва да уважавате откъде идват хората и тяхната болка. Не е нужно всички да сте съгласни с всичко – това би било безумно и скучно. Тя не го мисли по агресивен начин, тя просто казва нещо от собствения си опит,” каза актрисата в защита на Роулинг.

Бонам Картър също проговори за проблемите около Джони Деп, който изигра ролята на злодея Гринделвалд във филма „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ от 2018 г. - част от вселената  на Хари Потър. 

Бонъм Картър, която е работила с Деп в няколко проекта през годините, каза, че смята Деп за „напълно оправдан“ след делото му за клевета срещу бившата му съпруга Амбър Хърд по-рано тази година.

Прочети статия по темата: Амбър Хърд за Джони Деп в ново скандално интервю: „Още го обичам“>>>

„Хората ще се хванат за това, защото тaкава е тенденцията“, каза Бонам Картър по отношение на обвиненията за насилие срещу Деп и движението #MeToo.

„Не можете да забранявате хора. Мразя културата на отмяна. Стана доста истерично и има нещо като лов на вещици и липса на разбиране,” сподели още Бонам Картър. 

И Деп, и Роулинг са жертви на т.нар. “култура на отмяната”. Най-честите ѝ жертви са известни личности, за които обществото решава, че са направили нещо лошо и ги наказва за това чрез реч на омразата или дори заплахи. В последствие тези личности губят редица възможности, както например Деп беше лишен от ролята си на Гринделвалд в успешната поредица “Фантастичните животни”.

Тежките свидетелства на Амбър Хърд срещу Джони Деп

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти