Гала отряза кичур от косата си в знак на солидарност към иранските жени

Гала отряза кичур от косата си в ефира на "На кафе" в знак на солидарност към иранските жени.

"Този геноцид продължава и няма да спре. Затова и трябва да продължава и нашата подкрепа. За мен е важно публичните хора да изразяват своята позиция, да използват своята трибуна, за да видят всички и да чуят за тази подкрепа, която оказваме в битката за свобода и справедливост на иранския народ. Затова и аз днес ще използвам нашата трибуна, за да изкажа съпричастността си към протеста на иранските жени“. 

Историята започна на 13 септември 2022 г. когато 22-годишната иранка Махса Амини бе арестувана в Техеран. Тя била там с брат си, за да разгледат забележителностите. Задържана бе от нравствената полиция заради неправилно носене на задължителния за страната хиджаб. Подавал се кичур от косата на Махса, обясниха властите. Три дни по-късно момичето е обявено за мъртво, но след изтекли снимки на трупа ѝ, се разбира, че е била малтретирана.

След този пореден за страната случай, в Иран започнаха масови граждански протести, на които официалната власт отговори с хиляди арести, документирани груби нарушения на човешките права на протестиращите и убити млади хора. Солидарност към протестиращите срещу официалното правителство в Иран показаха стотици хиляди хора от целия свят, като публично отрязваха кичури от косите си и палеха забрадките си. 

Към тях се присъединиха и български творци и популярни личности, които засвидетелстваха своята подкрепа за свободата и справедливостта за иранските жени. Всички те се включиха в инициативата и направиха този символичен жест – отрязаха кичури от косата си.

Юлиан Вергов, Алек Алексиев и децата му режат от косите си в силно видео, подкрепящо Иран

Целта е да се достигне до колкото е възможно повече хора, да се ангажира целият свят и всички да подкрепят борбата на иранския народ. Инициативата в България е организирана от център за правна помощ „Глас в България“ и всички хора, които не разполагат с публична трибуна, също могат да изразят позицията си като се включат в мирния граждански протест „България е с теб, Иран“, който ще се проведе на 12 ноември от 17 ч. пред пилоните на НДК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти