Юлиан Вергов, Алек Алексиев и децата му режат от косите си в силно видео, подкрепящо Иран

Лица от българския елит показаха подкрепа за гражданите в Иран, които протестират срещу нарушаването на човешките права в страната.

► Жулиет Бинош и още френски актриси режат косите си в знак на протест

След като през октомври над 50 жени във Франция заснеха как режат част от косата си, същото правят сега и български знаменитости във видео, разпространено в Instagram. Сред тях са актрисите Йоана Темелкова, Дария Симеонова, Ирмена Чичикова, Стефани Ивайло, както и актьори като Юлиан Вергов. В кадрите се включват и актьорската двойка Яна Титова и Алек Алексиев заедно с дъщерите си, 8-годишната Ая и 3-годишната Хана.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YANA TITOVA (@yanatitova3)

„На 16 септември 2022 г. младата иранка Махса Амини бе убита в ареста от моралната полиция, заради неправилно носене на задължителния хиджаб с подаващ се кичур коса“, гласи описанието към видеото, което участниците в него разпространиха.

Според доклад на ООН Амини е била арестувана на 13 септември и отведена в център за „превъзпитаване на морала“ в Техеран, където според иранските власти тя е починала от сърдечен удар три дни по-късно. Семейството и приятелите оспорват тази информация, посочвайки, че Амини не е имала съпътстващи заболявания и е била жестоко пребита по време на ареста си.

„От тогава Иран е залят от кървави граждански протести, подтискани от правителството със стотици убити, хиляди арестувани, множество документирани груби нарушения на човшките права на протестиращите“, пише още в описанието към видеото. 

„Ескалиращото напрежение в Иран в момента е резултат от години репресивно управление от иранското правителство и смразяващо бездействие от страна на международната общност. Дали това е исторически момент, който би довел до отдавна чакана свобода в Иран, не знаем?! Но знаем е, че не можем да бъдем безразлични към страданието, репресията, убийствата на невинни жени и мъже в Иран пред очите на целия свят.“

Публикациите приканват за споделяне на видеото и включване в мирния граждански протест „България е с теб, Иран“. Той е планиран за 12 ноември, събота, от 17:00 ч. пред пилоните на НДК, разбираме още от описанието към кадрите.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти