Жулиет Бинош и още френски актриси режат косите си в знак на протест

Над 50 жени от елита на Франция заснеха как режат косите си в подкрепа на иранските момичета и жени, които загубиха живота си, докато протестират срещу смъртта на 22-годишната Махса Амини, убита след арест от иранската морална полиция.

Във видео, споделено в Instagram профила Soutien Femmes Iran (от фр. „Подкрепете жените в Иран“), се вижда как Бинош отрязва няколко сантиметра от косата си преди да каже на английски „За свобода!“.

В останалите кадри от клипа тя е последвана от Марион Котияр, Изабел Юпер, Изабел Аджани и други популярни французойки, които правят същото. Видеото завършва със звуци от протестите в Иран, където граждани се борят за правата на жените. В описанието е отбелязан хаштаг #HairForFreedom (#КосаЗаСвобода), който започна да набира популярност в социалните медии.

Надписът към публикацията гласи: „След смъртта на Махса, която настъпи на 16 септември, иранският народ, с жените начело, протестира с риск за живота си. Този народ се надява само на достъп до най-важните свободи. Тези жени и мъже търсят нашата подкрепа. Тяхната смелост и достойнство ни призовават.“

Видеа на потребители се появяват след като повече от 1000 професионалисти от света на френското кино подписаха отворено писмо, публикувано във вторник, за да призоват всеки, който е „шокиран“ от убийството на Амини, да „подкрепи протестиращите силно и ясно“. В писмото те приканват за прекратяване на „непоносимата принуда“, с която се сблъскват жените в Иран, пише Entertainment Tonight.

Според доклад на ООН Амини е била арестувана на 13 септември и отведена в център за „превъзпитаване на морала“ в Техеран, където според иранските власти тя е починала от сърдечен удар три дни по-късно. Семейството и приятелите оспорват тази информация, посочвайки, че Амини не е имала съпътстващи заболявания и е била жестоко пребита по време на ареста си.

В галерията вижте снимки от протестите в Иран и по света в подкрепа на женските права:

Протести по света в солидарност с жените в Иран

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти