Гала Дали - кралицата на Салвадор, музата на Дали

Гала Дали - кралицата на Салвадор, музата на Дали
Снимка: netinfo

Салвадор Дали е един от най-известните сюрреалисти в света. Картините му предизвиквали същински фурор, а банковите му сметки набъбвали. Но зад всички успехи в живота му стои съпругата му - Гала Дали.

Тя е родена под името Елена Дяконова в Казан, Русия на 07.09. 1894 г.

Снимка: netinfo

Още от малка се отличавала от другите момичета. Знаела, че е родена за необикновен живот. Когато била на около 18-19 години започнала да кашля лошо. Родителите ѝ се уплашили, че е болна от туберкулоза и я пратили на лечение в скъп санаториум в Швейцария. Там пациентите се чувствали като на почивка - лекували ги с билки и езда. По време на престоя си измислила името Гала (празник).

Там се запознала и с първия си съпруг - френския поет Пол Елюар. Той се влюбил лудо в нея. Непрестанно ѝ пишел писма. Но родителите ѝ нямали пари да продължат да плашат скъпия санаториум и я върнали в Русия. Кореспонденцията с Пол не спряла. Един ден ги излъгала, че ще замине за Франция, за да учи в Сорбоната, но всъщност заминала, за да се омъжи за Елюар.

Снимка: netinfo

Гала имала дарбата да кара всички мъже в живота си да изпълняват всяко нейно желание безпрекословно. С Пол имат дъщеря - Сесил, която още след раждането била оставена на грижите на френската си баба. Когато Гала забременяла с второто им дете, направила аборт. По време на процедурата станал инцидент и лекарят и съобщил със страх, че няма да може да има повече деца. За негово учудване думите ѝ били: Какъв късмет! Никога не се е вълнувала от майчинството, защото искала да бъде вечно млада, а свързвала децата с остаряването.

Снимка: netinfo

Гала никога не била вярна само на един мъж. Докато живяла с Пол, постоянно му изневерявала с други мъже, а и много пъти го канела да се присъедини към нея и любовниците ѝ.

Един ден срещнала немския художник Макс Ернст. Толкова го харесала, че успяла да го убеди да напусне жена си и децата си и да заживеят тримата на семейни начала. Това странно семейство издържало 4 години. Докато не срещнала 10 години по-младия испански художник Салвадор Дали.

Гала имала слабост към талантливите мъже. Мечтаела си да бъде муза на гений, а в лицето на Салвадор открила много повече. Тя се превърнала в негова господарка.

Дали имал множество страхове и комплекси - страх да осъществява полов акт, страх от женски гърди, страх да рисува други хора освен сестра си и най-добрия си приятел - хомосексуалния поет и драматург Федерико Гарсия Лорка. Лорка знаел за всичките му проблеми с жените и тайно се надявал от най-добър приятел и изповедник да се превърне в любовник на Салвадор.

Съдбата обаче мислела друго. Срещнала петимата - Пол Елюар, Макс Ернст, Гала, Салвадор Дали и Лорка на един плаж в Испания. Гала и Дали се влюбват от пръв поглед. Същата нощ за първи път в живота си Салвадор прави любов. Лорка побеснял всичките му планове отишли на вятъра.

Не след дълго Дали и Гала се женят и се превръщат в едно от най-ексцентричните семейства в историята. Гала е не само съпруга и муза, но и негов мениджър и счетоводител. Тя разпределяла времето му, казвала му кога да рисува. Дали навсякъде казвал, че дължи всичко на жена си. Дори подписвал картините си Гала Салвадор Дали.

Снимка: netinfo

Салвадор живял 7 години след Гала, но не нарисувал нито една картина. Музата му си била отишла. Станал сърдит и необщителен. Тормозел прислугата. Докато живял в замъка, правил два опита за самоубийство. Първи - чрез обезводняване, и втори - запалил пожар в стаята си. Спасили го, но имал тежки изгаряния. Напуснал двореца и заживял в родния си град Фигерас.

Починал на 23.01.1989 г. от сърдечна недостатъчност. В гробницата на съпругата му имало специално място за неговия ковчег и отвор, през който да се държат за ръце. Но кметът на Фигерас излъгал, че последното желание на Дали било да го погребат в криптата на неговия музей-театър във Фигерас. Така заради алчността за приходи от туристи двамата с Гала били разделени в смъртта си.

Прочетете и няколко вдъхновяващи мисли на Салвадор Дали >>>> 10 вдъхновяващи цитата от големия Салвадор Дали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти