Ексцентричната Гала Дали – музата, която превръща Салвадор Дали в истински гений

Салвадор Дали е един от най-известните сюрреалисти в света. Картините му предизвиквали същински фурор, славата му се разраствала с главоломна скорост, но зад всички успехи в живота му стои съпругата му – Гала Дали.

Тя е родена под името Елена Дяконова в Казан, Русия на 07.09.1894 г. Още от малка се отличавала от другите момичета. Знаела, че е родена за необикновен живот. Когато била на около 18-19 години започнала да кашля лошо. Родителите ѝ се уплашили, че е болна от туберкулоза и я пратили на лечение в скъп санаториум в Швейцария. Там пациентите се чувствали като на почивка – лекували ги с билки и езда. По време на престоя си измислила името Гала (празник).

Там се запознала и с първия си съпруг – френския поет Пол Елюар. Баща му, богат търговец на недвижима собственост, е изпратил там сина си, за да се лекува от... поезия. Страстта, решителността, високата култура на Елена Дяконова впечатляват младия Елюар. Тя нарича себе си Га̀ла или Галѝна, но Елюар я нарича Гала̀ – с ударение на последната сричка. От нея започва неговият пръв порив към любовната поезия, порив, който продължава и в по-нататъшното му творчество.

Той се влюбил лудо в нея. Непрестанно ѝ пишел писма. Но родителите ѝ нямали пари да продължат да плашат скъпия санаториум и я върнали в Русия. Кореспонденцията с Пол не спряла. Един ден ги излъгала, че ще замине за Франция, за да учи в Сорбоната, но всъщност заминала, за да се омъжи за Елюар. Двамата сключват брак през 1917 г., а на следващата година се ражда дъщеря им Сесил. Гала обаче ненавижда ролята си на майка и през целия си живот игнорира и пренебрегва детето си.

Вдъхновяващите мисли на Салвадор Дали

Гала имала дарбата да кара всички мъже в живота си да изпълняват всяко нейно желание безпрекословно. Когато Гала забременяла с второто им дете, направила аборт. По време на процедурата станал инцидент и лекарят ѝ съобщил със страх, че няма да може да има повече деца. За негово учудване думите ѝ били: „Какъв късмет!“ Никога не се е вълнувала от майчинството, защото искала да бъде вечно млада, а свързвала децата с остаряването.

През 1921 г. Елюар и Гала посещават художника Макс Ернст в Кьолн, Германия. Тя му позира и става негова любовница, оставайки жена на Елюар. Следващата година художникът се настанява в дома на Елюар във Вал-д’Уазе, Франция, а любовният им триъгълник е явен и не се крие.

Гала имала слабост към талантливите мъже. Мечтаела си да бъде муза на гений, а в лицето на Салвадор открила много повече. Тя се превърнала в негова господарка. Двамата се запознават през 1929 г., а художникът е с 10 години по-млад от нея.

Любовта връхлетява и двамата като мълния, те заживяват заедно, а по-късно сключват и граждански брак през 1934 г., макар че баща му е против тази женитба. Гала има много извънбрачни връзки, на повечето от които Дали не възразява. Въпреки всичко това Гала остава единственият женски модел в творчеството му и той не спира да ѝ се възхищава и да я възхвалява до края на дните ѝ.

Дали имал множество страхове и комплекси – страх да осъществява полов акт, страх от женски гърди, страх да рисува други хора освен сестра си и най-добрия си приятел – хомосексуалния поет и драматург Федерико Гарсия Лорка.

Съдбата обаче мислела друго. Срещнала петимата – Пол Елюар, Макс Ернст, Гала, Салвадор Дали и Лорка на един плаж в Испания. Гала и Дали се влюбват от пръв поглед. Същата нощ за първи път в живота си Салвадор прави любов.

Не след дълго Дали и Гала се женят и се превръщат в едно от най-ексцентричните семейства в историята. Гала е не само съпруга и муза, но и негов мениджър и счетоводител. Тя разпределяла времето му, казвала му кога да рисува. Дали навсякъде казвал, че дължи всичко на жена си. Дори подписвал картините си Гала Салвадор Дали.

Двамата живеят в Порт Лигат, в близост до Кадакес от 1930 г., макар че пътуват до Париж и Ню Йорк, особено през зимата. Сключват и църковен брак през 1958 г. Най-екстравагантният ѝ каприз си остава замъкът в Пубол, Испания. Накарала Дали да ѝ го подари, заживяла там и му позволявала да ѝ идва на гости само ако ѝ прати писмена молба. През другото време на посещение ѝ идвали любовниците ѝ. Факт, който Салвадор знаел.

Починала на 10.06.1982 г. на 87 години след неуспешна операция на щитовидната жлеза. Дали уредил погребението ѝ да бъде в специална гробница и да бъде погребана в любимата си червена рокля на Диор, но нямал сили да присъства на самата церемония. В последните дни от живота си успяла да му препише замъка, за да не отиде в ръцете на дъщеря ѝ Сесил.

След нейната смърт Дали губи желание за живот и умира няколко години по-късно, през януари 1989 г.

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти