Енергията е най-голямата й женска сила: Мисис България 2012 Йордана Димитрова за изкуството на женствеността

х
Снимка: Личен архив

Финансист по образование и с втора диплома по „Маркетинг и мениджмънт към“ Лондонски уноверситет.

От 15 години се развива в сферата на Недвижимите имоти и Инвестиционните проекти.

Работила е в едни от най-големите български и чуждестранни холдингови компании.

През последните години заедно със съпруга си инж.Галин Димитров управляват семейната строително-инвестиционна компания.

През 2012 г. е избрана за една от най-красивите омъжени дами и носи титлата „Мисис България“. През 2015 г е наградена за „Бизнес дама на годината“, а през 2017 г получава статуетката на Академията за мода и приза „БГ Модна икона“. Животът и е бляскав, динамичен и вълнуващ.

Благословена е със син Себастиян на 8 годинки и момиченце Каролина на 3 годинки. Със съпруга и са определяни като една от най-елегантните и хармонични двойки – пример за семейни ценности и успешно партньорство.

Срещнахме се с нея, за да поговорим за онова, за което успешните работещи жени сякаш не говорят достатъчно - женствеността, личното време за себе си и енергията, която трябва да притежава и управлява една истинска жена...

- Вие сте финансист по образование. Разкажете ни какво е важно да знае за финансите интелигентната работеща жена?

Интелигентната работеща жена уважава парите и не се притеснява да сбъдва мечтите си. Избира си работа, която харесва и може сама да изкарва парите си. Казват, че ако жените управляваха финансите – нямаше да има икономическа криза. Да, женската ни природа е ориентирана към детайлите, по-предпазливи сме към поемането на рискове, обмисляме последиците при вземането на решение. Да сме финансово грамотни в днешно време е задължително. Дори младоженците бързо установяват, че управлението на брачните финанси е важно за щастието. 

г
Снимка: Личен архив

- С какво се занимавате в момента, разкажете ни как минава един ваш ден?

Харесва ми яркият образ на съвременната жена. Аз съм и майка, и съпруга, и бизнес дама, и светска личност... Живеем в свят, който изисква от нас да съвместяваме много роли. Да, понякога е трудно, предизвикваме се, изгубваме се - но пък точно това прави живота ни интересен и вълнуващ!

Денят ми започва с благодарствена молитва, йога и чаша ароматно кафе. Вярвам в силата на позитивното мислене и съм поела отговорността за собственото си щастие. Обичам да правя планове и да живея динамично. С времето се научих сутрин да си отделям време, в което да помисля и правилно да приоритизирам ангажиментите си за деня. Преди да създам семейство обожавах корпоративния свят и многото контакти, а сега ценя свободата и гъвкавостта на фамилния бизнес. Преди обед работя от вкъщи – , а следобед правя работните срещи в офиса.

г
Снимка: Личен архив

- Всеки има своя формула за балансиране между кариерата и семейството. В този ред на мисли, какъв е вашият съвет относно това?

Забелязала съм, че често ние хората си мислим и говорим едно, а на практика правим съвсем друго. Например казваме, че най-важни са ни децата, а не прекарваме време с тях. Казваме, че ни е много важно здравето, а пием, пушим и не спортуваме. Да, не е лесно да балансираме между кариера и семейство, ако не си даваме реална представа за приоритетите си. Прочела съм много книги на тази тема и не веднъж съм предизвиквала себе си, посещавайки тренинги и семинари.

Любимо ми е следното упражнение:

Подредете по степен на важност от 1 до 5 във вашия живот следните неща – аз, работа, деца, съпруг, приятели. След това цяла седмица записвайте по часове на кое колко време сте отделили. Така ще добиете реална представа кои са истинските ви приоритети. А след това отново ги подредете по важност, анализирайки как всъщност искате да бъдат и почнете да действате. От личен опит споделям, че това е процес, отнема време и усилия. Но резултатът е баланс и удовлетворение.

г
Снимка: Личен архив

- Вие имате 2 прекрасни деца – кои са добродетелите, в които желаете да ги възпитате? Какви хора бихте искали да станат те, когато пораснат?

При възпитанието на децата ни със съпруга ми преди всичко поставяме изискванията си към нас. Смятаме, че децата растат като отражение на родителите си и е много важно какъв пример ние им даваме. Обичам семейните вечери с децата у дома - говорим си, споделяме, обсъждаме ситуации, смеем се. Удивително е да погледнеш на света през очите на дете! Има толкова много жизнерадност и блясък в детските очички, а сърцата им са изпълнени с вяра и любов. Житейските уроци, които бихме искали да им предадем, са да вярват в себе си, да уважават хората, да ценят приятелствата, да не се тревожат, да търсят щастието си, да бъдат благодарни, да се радват на живота. Не съм привърженик на твърде либералното възпитание, където родителите са приятели на децата и се слагат на едно ниво с тях. За мен семейството е основополагащото звено при формиране добродетелите на децата и от нас зависи да научим децата си кое е добро, кое е лошо и да определим границите.

г
Снимка: Личен архив

- Кои са най-важните ценности, на които трябва да бъдат учени малките момиченца, за да се превърнат в успешни, независими и вдъхновяващи жени според вас?

Уникална е връзката между майка и дъщеря! Умилява ме всяка една усмивка на 3-годишното ми момиченце, което вече иска да е като мама. Най-важните ценности, на които смятам, че трябва да ги учим, са да ценят и обичат себе – те са уникални, неповторими, прекрасни! Да се наслаждават на живота и да го възприемат като пътуване, а не като състезание. Да не се ядосват когато нещо не се получава, може би има причина за това, а и много често всяко зло е за добро. Да не спират да се развиват, усъвършенстват и да надграждат знанията и уменията си. Да осъзнават силата и многообразието на женската си природа! Да знаят, че женската енергия се предава по майчин род и за хармонията между майка и дъщеря е от съществено значение какви са отношенията между майката и бабата.

г
Снимка: Личен архив

- Коя е вашата най-голяма женска сила?

Моята най-голяма женска сила е Енергията! Вече не се боря с живота, не се конкурирам с мъжете, не губя време да страдам – а се доверявам на интуицията си, избирам посоката и завихрям всичко покрай мен. Осъзнах потенциала и силата на женската ми енергия – да сбъдвам с лекота! Затова и в графика ми за деня винаги има време, посветено на мен. Зареждат ме красотата, удоволствията, танцуването, интересна книга или филм, женските практики, природата... Но най-любими са ми срещите по женски с моите приятелки. Вече втора година съм част от един прекрасен Женски кръг, който инициирах и създадох под въздействието на една завладяваща книга на психолога Лариса Ренар. Уникално е усещането да си част от женски кръг, в който се чувстваме чути, разбрани, подкрепени и оценени. Можем да отворим сърцето си и да споделим болката, притесненията, копнежите и мечтите си – без да се осъждаме, почитайки женските си емоции и усещания. Всяка една наша среща мултиплицира енергията ни, вдъхновява ни и ни зарежда! Съвсем скоро ми предстои да посетя и WOW-семинара на Наталия Кобилкина и Лариса Ренар, който е посветен точно на тази тема: „Кръгът на женската сила: презареждане“.

г
Снимка: Личен архив

- Какво ще пожелаете на читателките на Edna.bg…

Дами, благословия и предизвикателство е да си истинска жена в съвремието ни. Бъдете жените на новото време – осъзнати, че държат огромна сила в ръцете си и могат да променят света!

Припомни си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти