Edna музикална легенда на 72: честит рожден ден на Стиви Уондър!

Стиви Уондър
Снимка: Getty

Стиви Уондър е американски музикант и композитор. Роден е на 13 май 1950 година.

Една от видните фигури в американската популярната музика през 20 век, той печели 26 награди Грами, включително награда за цялостен принос.

Той е третото от общо шест деца в семейството на Калвин и Лула Мей Хардуей. Стиви е незрящ по рождение. Една от причините за усложненията, довели до това е, че се ражда шест седмици преждевременно.

Страхотните мисли на Стиви Уондър

Когато е на 4 години, майка му напуска баща му и взима децата си със себе си. Тогава сменя фамилията на Стиви на Морис. Това остава неговото фамилно име.

Още много малък, Стиви започва да свири на различни инструменти – пиано, хармоника, барабани и бас. Пее и в църковния хор.

Има два брака. През 1970 г. се жени за певицата Сайрита, но през 1972 г. се развеждат. През 2001 г. сключва брак с Кай Милард Морис, от която има две деца. Има и още пет деца от различни връзки. На дванадесетгодишна възраст той подписва договор с музикалната компания Мотаун, за която работи и до днес.

Опитал е всичко – госпъл, соул, суинг, реге, фънк и рок и старателно избягва „музиката на сричките“ както нарича рапа. За него казват, че е „прочел“ по нов начин захаросаната попмузика на 70-те. Всяка песен, която е изпял, ни се струва удивително проста и същевременно оригинална - ето кое е разковничето на неговия успех.

Стиви Уондър
Снимка: Getty

Стиви е обречен да вижда навътре в себе си. Слепотата не го депресира, напротив, дава му стимул и амбиция да успее. Близките му не могат да преценят къде е по-добър - пред компютъра, специално снабден с клавиши за Брайловата азбука, или пред пианото и синтезатора.

Изключително продуктивен, усърден, изпипващ всяка песен от многото албуми (34), които е създал; участие в многобройни концерти; съвместни записи с други звезди на американската и световната поп- и рокмузика. Не на последно място се грижи за съпругата и трите им деца.

Стиви Уондър
Снимка: Getty

Любовта към музиката е единствената сила и слабост, която го направлява както в студиото, така и на концертите заедно с "Роулинг Стоунс", Рей Чарлз, Ерик Клептън, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, "Би Джийс", "Дженезис" и др.

За 3 години, от 1974 до 1977 г. е получил 14 награди "Грами". Внушителна цифра, особено ако добавим, че е записал 34 дългосвирещи плочи.

Страхотните мисли на Стиви Уондър

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти