Джордж Бърнард Шоу: неуморимият творец с вълнуващ живот и неочаквана смърт

Джордж Бърнард Шоу
Снимка: Rte.ie

Джордж Бърнард Шоу се ражда на 26 юли в Дъблин, Ирландия, през 1856 г. и прави първите си писателски изяви в няколко издания, където води музикална и театрална рубрика.

След като печели симпатиите на читателите като журналист, който смело и остроумно изразява своите мнения, Шоу продължава с драматургия. Първата му пиеса е „Къщата на вдовеца“ – първо заглавие от поредицата „Неприятни песни“, последвана от следващия му цикъл „Приятни песни.“

С тях и още произведения като „Цезар и Клеопатра“ той се превръща във втория по популярност драматург в английския театър след Шекспир. Сред отличията му са Нобелова награда за литература и „Оскар“ за своя сценарий за „Пигмалион“. Така се превръща в единствения човек, носител и на двете престижни награди. Писателят обаче е сред малкото хора, които отказва да бъде посветен в рицарство, въпреки предоставената чест.

Авторът заявява, че училището не го е научило на нищо – вместо това той се самообразова благодарение на Библията, книгите на Шекспир, Дикенс и оперите, в които взима участие майка му. Преди да постигне успех, той посещава Британския музей в продължение на 5 години, за да чете и пише романи.

Писателят обаче не успява да намери издатели за своите новели. Той отказва да пише по поръчка творби, които не съвпадат с неговия вкус, заради което се налага да живее с майка си и бъде издържан от баща си. Това го кара да напише думите „липсата на пари е коренът на всяко зло“.

Джордж Бърнард Шоу
Снимка: Collectionimages.npg.org.uk

Животът му е изпълнен с пътешествия и срещи със значими личности, но приключва заради инцидент. През 1950 г., когато е на 94-годишна възраст, падането на Шоу от стълба в опит да подкастри дърво се оказва фатално.

Джордж Бърнард Шоу остава запомнен с острия си език и критика към викторианското общество, но и неуморен защитник на женските права. Той е сред основателите на Фабианската общност, които смятат, че обществото може да се промени към социална справедливост.

Джордж Бърнард Шоу
Снимка: Cdn.images.express.co.uk

банери
Снимка: Edna

банери
Снимка: Edna

Прочети още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти