Джеръми Айрънс: един железен англичанин на 73!

Джеръми Айрънс
Снимка: Getty

Джеръми Айрънс е роден на 19 септември 1948 г. в Коус на остров Уайт, Англия. Като ученик е бил нехаен, учителите и семейството му са се чудели с какво ще се занимава, като порасне. След като не успява да влезе във ветеринарно училище, той решава да преследва кариера в театъра – интерес, който се е събудил, когато играл в училищни пиеси.

В галерията ни ТУК прочетете 10 от най-великите цитати на Джеръми Айрънс

Първо работи като асистент­-режисьор в малък театър, а след това се записва в двугодишната програма на Bristol OldVic Theatre School. След дипломирането си остава в Bristol за три сезона, като играе непълнолетните герои в пиесите на Шекспир, Ноел Кауърд и Джо Ортън.

Джеръми Айрънс
Снимка: Getty

През 1971 г. Айрънс се премества в Лондон, за да преследва кариера в киното и на сцената на West End. Той печели ролята на Йоан Кръстител в лондонската продукция на мюзикъла „Евангелието“ и скоро попада под вниманието на кастинг режисьори за киното и телевизията. В пиесата на Саймън Грей „The Rear Column“ е режисиран от известния драматург Харолд Пинтър, който го препоръчва на кинорежисьора Карел Рейз. След разглеждане на някои от артистичните му превъплъщения, Рейз му дава роля във филма с Мерил Стрийп „Жената на френския лейтенант“, за който Пинтър пише сценария.

Преди да започнат снимките обаче, Айрънс е избран и за друга главна роля – тази на Чарлс Райдър в 11­-епизодната телевизионна адаптация на „Завръщане в Брайдсхед“ на Ивлин Уо Гренада. Когато стачка на техниците прекъсва снимките на „Брайдсхед“, графикът е удължен. Айрънс е уверен, че ще приключи навреме, за да започне работа по „Жената на френския лейтенант“, но когато идва това време, снимането на „Брайдсхед“ все още не е завършено и Гренада поставя актьора пред труден избор – или да се откаже от първата си главна роля в игрален филм, или да напусне телевизионната продукция. Излизане от поредицата би могло да означава да бъде завинаги отстранен от професионална работа във филмови и телевизионни продукции в Англия.

Той вярва, че е в правото си, но знае, че едно дълго съдебно дело вероятно ще му попречи да снима и филма. Айрънс обаче отказа да бъде сплашен – той напуска, а снимките на „Брайдсхед“ са спряни. Телевизионната компания се разкайва и разработва споразумение, което позволява на Айрънс да завърши и двата си проекта. „Завръщане в Брайдсхед“ има феноменален световен успех. Когато „Жената на френския лейтенант“ тръгва по кината през 1981 г., позицията на Айрънс като международна звезда е затвърдена.

В галерията ни ТУК прочетете 10 от най-великите цитати на Джеръми Айрънс

Джеръми Айрънс
Снимка: Getty

През 80-­те години актьорът продължава да работи на сцената, като се превъплъщава в различни класически роли в Royal Shakespeare Company. Той прави дебюта си на Бродуей през 1984 г., като играе заедно с Глен Клоуз в „Истинското нещо“ от Том Стопард. Неговото изпълнение в тази пиеса му печели награда Тони за най­-добър актьор.

Айрънс и Клоуз работят отново заедно в „Превратности на съдбата“ (1990) – филмът, с който той печели Оскар за най­-добър актьор. През 90­-те години кариерата на Айрънс се радва на най-­разнообразни роли, но понякога с различно качество. Сред по-­малко аплодираните му филми е „Waterland“ (1992), в който участва заедно със съпругата си Шинейд Кюзак. Сред признатите филми на Айрънс са психологическата драма „Вреда“ (1992 г.), „Умирай трудно 3“ (1993), където изследва зловещата си страна в ролята на терорист, „Открадната красота” (1996), в който играе ролята на умиращ артист, и противоречивата адаптация на „Лолита“ (1997).

Джеръми Айрънс
Снимка: Getty

През 2006 г. актьорът отново е отрупан с похвали за работата си в историческата драма „Елизабет I“ с Хелън Мирън, като печели и Златен глобус за поддържаща роля. През 2008 г. влиза в кожата на коравосърдечен фермер в „Апалуса“, а през 2011-а изиграва папа Александър VI в историческата поредицата „Борджиите“.

Участията му през последните години включват филмите „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ и „Лигата на справедливостта“, където играя верния иконом на Брус Уейн - Алфред, както и сериала „Пазителите“.

Англичанин до последно, Айрънс е устоял на изкушението да се засели в Холивуд и продължава да пребивава на Острова. Той е женен за актрисата Шинейд Кюзак, като двамата си партнират в два филма – „Открадната красота“ и „Waterland“. Двойката има двама сина, Максимилиан и Самюел, които се снимат с баща си в „Дани – шампион на света“.

В галерията ни ТУК прочетете 10 от най-великите цитати на Джеръми Айрънс

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти