Джейн Фонда на 86: Edna жена, която остарява със стил и класа

Ако постоянно сдържате емоциите си, за да изглеждате по-добри и по-красиви, тялото ви става напрегнато, дишането - неправилно, а душата - пуста.

Работата ѝ като манекенка и в постановки на театрална сцена през 50-те години я подготвят и слагат основата на филмовата ѝ кариера през 60-те.

Тя прави средно по 2 филма всяка година през цялото това десетилетие и "Нюздей" я нарича една от най-симпатичните и талантливи нови актриси. Дори получава Златен глобус за най-обещаваща нова звезда. Но в същото време други списания не я посрещат така ентусиазирано и я наричат най-лошата актриса.

Джейн Фонда: „Нямам време за секс“ >>>

джейн фонда
Снимка: Getty

През 1963 получава роля в комедията "Неделя в Ню Йорк", но следващият ѝ филм, „Кет Балу“ (1965), е този, който я прави популярна.

През 60-те години се занимава с политически активизъм, като поддържа движението за човешки права и се обявява против войната във Виетнам. Заедно с други знаменитости подкрепя окупацията на Алкатрас, което е с цел да се обърне внимание на въпроси, засягащи местните индианци.

Всичко друго изчезна, когато се появи той. Бях готова цял живот да ям само трошичките от хляба му и коричките от камамбера му.  

През 1965 се жени за Роже Вадим, с когото се развежда през 1973.

Неостаряващият стил на Джейн Фонда

В клубовете на 60-те години имаше само сауна и вибромасажи. Да се изпотиш и да имаш мускули, беше направо неприлично.

Джейн Фонда получава първия си Оскар за филма Клут (1971), в който играе проститутка и партнира на Доналд Съдърланд.

През 70-те години тя остава политически активна и участва в редици протести срещу войната във Виетнам. През 1972 година тя дори посещава Ханой и защитава по радиото комунистическото правителство на Виетнам. Това не се посреща радушно в Америка и много активисти я обвиняват в липса на патриотизъм.

През 80-те години пък Джейн Фонда създава много видеокасети с упражнения по аеробика, основава своя собствена школа и публикува книги. От хоби това се превръща във втора кариера за нея.

джейн фонда
Снимка: Getty

Младите хора ме познават като "жената с трикото от касетите с аеробика на мама". На мен самата ми е трудно да се възприема в тези рамки.

През април 1991 Джейн Фонда се отказва от професионалната си кариера и обявява, че няма да се снима повече във филми. Тя взима това решение след женитбата си за Тед Търнър за да се отдаде изцяло на семейството. След развода си през 2001 обаче тя се впуска отново в работата си и първият филм, в който се снима през 2005 година, Monster-in-Law, е успех. Филмът е комедия, в който Джейн Фонда играе ролята на зла бъдеща свекърва на героинята на Дженифър Лопес.

Тя възобновява и политическата си активност. Една от нейните каузи е Израелско-Палестинския конфликт. Другата е войната в Ирак. На 27 януари 2007 участва в манифестация, организирана във Вашингтон против войната в Ирак. Поддържа и някои феминистски течения.

На 5 април 2005 година излиза и автобиографичната ѝ книга "Животът ми дотук" (My Life So Far). В книгата тя разделя живота си на 3 части от по 30 години и обявява, че последната трета ще бъде най-значимата и тази, с която хората ще я запомнят.

Грижите на Джейн Фонда за сияйна кожа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти