Майкъл Фейгън - човекът, който се промъкна в спалнята на кралица Елизабет

Майкъл Фейгън кралицата бъкингам
Снимка: Getty

9 юли 1982 година, 6:00 часа - обичайна лятна сутрин в Бъкингамския дворец. Кралица Елизабет II все още спи в леглото си. Полицейският сержант, който отговаря за безопасността ѝ и стои в коридора, току що се е оттеглил след края на работното му време. Дежурният кралски персонал вече е започнал да изпълнява сутрешните си задължения. Лакеят разхожда любимите коргита на кралицата, а камериерката чисти съседната стая, но е затворила вратата, за да не смущава съня ѝ. 

Всичко в двореца се изпълнява според обичайния си график. И то до такава степен, че никой не обръща внимание на алармата за спешни случаи от спалнята на кралицата и двете ѝ обаждания в полицията заради спокойния ѝ тон. А в действителност минути по-рано непознат мъж е дръпнал завесите на балдахина ѝ с кървави ръце и парченце от пепелник, което е счупил в коридора непосредствено преди да влезе в покоите ѝ.

Майкъл Фейгън кралицата бъкингам
Снимка: Getty

Това е Майкъл Фейгън - 33-годишният безработен лондончанин, който някак успява да премине през цялата кралска охрана и става най-известният нарушител в историята на Бъкингамския дворец. 

Може би ще предположите, че този шокиращ подвиг е резултат от дълго и щателно планиране, но истината е, че всичко това е поредица от странни и обстоятелства, които отвеждат Фейгън до покоите на кралицата. А това, което вероятно ще ви изненада още повече, е фактът, че не го прави за първи път

На 7 юни 1982 година жената на Майкъл го е напуска. Той успява да влезе в Бъкингамския дворец, след като се прекачва през процореца на камериерката с едно единствено намерение - да ползва тоалетната. По-късно разказва пред The Independent UK:

Видях стаи с табелки: "Стаята на Даяна", "Стаята на Чарлз"... Но не намерих врата, на която да пише "WC". Намерих единствено някакви кошчета, пълни с кучешка храна. Ужасно много ми се ходеше до тоалетна, едвам издържах. Какво да правя? Върху килима ли? В крайна сметка реших да го направя върху храната за коргита. Влязох в стаята на Чарлз и взех бутилка червено вино от рафта. Беше евтина калифорнийска марка. 

Той твърди, че е скитал из двореца и е сядал върху различни столове - "Златокос", "Трите мечки", дори на трона. След като е разгледал няколко помещения, излязъл през вратата, която го отвела към задния двор.

Майкъл Фейгън кралицата бъкингам
Снимка: Getty

Един месец по-късно, Фейгън отново се промъква в двореца. След кралската си разходка и конфликта с бившата му съпруга той все още е измъчван от разтърсващата болка заради раздялата. Затова решава да открадне кола в Лондон и с нея отива в Стоунхендж, за да я потърси. Арестуван е за кражба и остава 3 седмици в затвора в Брикстън. След като е пуснат под гаранция, решава отново да се завърне към любимото си занимание.

Около 6:45 сутринта е. Майкъл изкачва парапетите на входа на посланика на Бъкингамския дворец и влиза в централната сграда през отворен прозорец, който се намира в стаята с кралските печати. Всички врати са заключени, но това не го спира. Връща се обратно и се изкачва по водосточната тръба на покрива, където намира отворен прозорец, вероятно оставен от камериерка за проветрение. Оставя обувките и чорапите си на покрива и влиза в офиса на сър Питър Ашмор (човекът, който отговаря за сигурността на кралицата). И така, без да привлича вниманието на никого, той безгрижно започва да се скита из 775-те стаи на двореца.

Майкъл Фейгън кралицата бъкингам
Снимка: Getty

Фейгън твърди, че не е имал никакъв предварителен план и стига до частните помещения, като просто "следва снимките". В първото преддверие вижда пепелник и му хрумва да го счупи и "да пререже китките си в присъствието на Нейно Величество". По-късно споделя какви мисли са минавали през главата му, когато е достигнал крайната си дестинация:

Беше двойно легло в единична стая - сигурен съм, че тя спеше сама в него. Нощницата ѝ беше на флорални мотиви и стигаше до коленете ѝ.

Кралицата натиска нощната аларма за спешни случаи. Както вече споменахме, дежурният охранител вече си е тръгнал, а в коридора няма кой да я чуе. След това използва телефона до леглото си, за да инструктира кралския телефонист да изпрати полиция в спалнята ѝ. Сигналът е регистриран в 7:18 сутринта. 

След 6 минути никой не идва на помощ, затова тя се обажда отново. Докато чака, успява да привлече вниманието на прислужница и двете го придружават до килера с провизии, за да му предложат цигара. По това време лакеят се е завърнал след разходката на коргитата и помага за залавянето на нарушителя. По-късно и полицията се появява и го отвежда. 

Фейгън си спомня инцидента по друг начин и твърди, че веднага щом го вижда, кралицата минава покрай него и "изхвърча от стята по боси крака".

Диетата за дълголетие на кралица Елизабет Втора

Започва цялостно разследване по случая и се стига до следното заключение: причината за инцидента е проблемната комуникация между органите на реда. Оказва се, че един офицер е видял нарушителя да се катери по парапета и е подал сигнал, но никой не е предприел действия. Подаденият сигнал от стаята за печати също остава без отговор.

Това не е единственият такъв случай, особено по това време. Няколко ентусиасти успяват да проникнат до входа на Бъкингамския дворец, но ситуацията  е бързо овладяна.

Мнозина смятат, че кралската охрана е крайно недостатъчна, и са напълно прави. Причината е, че кралското семейство желае минимални мерки за сигурност, за да не изгражда голяма бариера между двореца и обикновените хора. И все пак, след случая с Фейгън са взети сериозни мерки и е назначена денонощна охрана в коридорите между кралските апартаменти.

Диетата за дълголетие на кралица Елизабет Втора

Вероятно най-голямата изненада е, че срещу Майкъл Фейгън не са повдигнати никакви обвинения. Говорител на Двореца заявява, че той просто се е провинил, което е нарушение на гражданското законодателство, но не е престъпление във Великобритания.

Всъщност той отива на съд заради първото му посещение през юни, тъй като отпиването от виното на принц Чарлз се смята за кражба. В интервюто през 2012-та той твърди, че е "евтино калифорнийско вино", а тогава го описва като "австралийско". И все пак му се разминава, тъй като не е имал "нечисти намерения". 

И въпреки че кралските му подвизи не му създават сериозни проблеми със закона, остава в ареста заради откраднатата кола и заплахата за нападение към неговия доведен син. 

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти