Честит рожден ден на Краля на валса – Андре Рийо на 72!

Габриела Сахатчиева

Андре Леон Мари Никола Рийо става известен като възродител на валсовата музика по света, а най-големите си успехи постига с ръководения от него оркестър „Йохан Щраус“. Рийо успява да издигне класическата музика до постиженията на най-големите поп и рок групи в индустрията, а всеки негов концерт е безкраен празник за сетивата.

Андре Рийо
Снимка: Getty

Андре е нидерландски цигулар и диригент от валонски произход. Ражда се на 1 октомври 1949 в дома на Андре Антони Рийо и съпругата му и е третото от шестте им деца. Той има две по-големи сестри (Терезия и Чилия), двама по-малки братя (Робърт и Жан-Филип) и по-малка сестра (Габи Буирма-Рийо).

Бащата на Рийо е бил диригент на Маастрихтския симфоничен оркестър, така че не е изненада, че и Рийо младши се увлича по музиката още в ранна детска възраст. Младият Рийо започва да учи цигулка на 5 години и още като дете започва да проявява интерес към оркестрoвaта форма.

Андре Рийо
Снимка: Getty

Андре следва в Кралската консерватория в Лиеж и в Консерваторията в Маастрихт (1968-1973). Учители са му нидерландските цигулари Йо Юда и Херман Креберс. От 1974 до 1977 е студент в Музикалната академия в Брюксел, където учи при Андре Гертлер и най-после е награден със степен “Premier prix“ от Кралската консерватория в Брюксел.

Докато все още учи в университета, Рийо изпълнява Златния и Сребърния валс на Франц Лехар и окуражен от реакцията на публиката, той решава да продължи с валса. Рийо създава Маастрихтския салонен оркестър през 1978 г. и е цигулар в Симфоничния оркестър в Лимбург.

През 1987 г. създава своя прочут оркестър „Йохан Щраус“ и основава собствена продуцентска компания. Първоначално оркестърът започва с 12 членове, първият им концерт е на 1 януари 1988 г. С течение на годините съставът му се разширява драстично и днес „Йохан Щраус“ включва между 50 и 60 музиканти. Оттогава мелодраматичните му сценични изпълнения и поведение на рок-звезда са широко свързани с възраждането на валсовата музика. Андре Рийо свири на цигулка Страдивариус от 1667 г.

Андре Рийо
Снимка: Getty

Рийо и неговият оркестър са свирили в Европа, Северна и Южна Америка, Япония и Австралия. Размерът и приходите от техните турнета са съизмерими само от най-големите концерти на поп и рок музиканти. През 2008 г. екстравагантното турне на Рийо представя репродукция в пълен размер на замъка на императрица Сиси – най-голямата сцена, която някога е ходила на турне по това време.

Андре Рийо
Снимка: Getty

През 1975 г. Андре Рийо се жени за Марджъри Кочман, която е учител по езици и пише композиции. Двойката има двама сина – Марк и Пиер. Рийо говори пет езика – холандски, английски, немски, френски и италиански. Почетен е като Рицар на Ордена на Нидерландския лъв (в Нидерландия), Рицар на Ордена на изкуствата и литературата (във Франция), както и с Почетен медал (в родния Лимбург).

Андре Рийо изнесе първия си концерт в България през 2018, а след огромния му успех, той се завърна с още два през юни 2019. Билетите за всяко негово участие бяха изкупени за часове, а концертите бяха изпълнени с невероятна емоция и танци, които всеки ценител на музиката, присъствал в залата, е запомнил като истински безкраен празник. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти