Честит рожден ден на Деян Донков!

Деян Донков
Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Днес 45-ти рожден ден празнува един от обичаните актьори на съвременния български театър и кино – Деян Донков.

Той се ражда през 1974 г. във Видин. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1997 г. в класа на професор Енчо Халачев и Снежина Танковска, а след това и магистратура при професор Крикор Азарян.

Носител е на четири награди „Аскеер“ (за дебют за ролята на Валмон в „Опасни връзки“ през 1999 г., за Беляев в „Месец на село“ (2004), за Лопахин във „Вишнева градина“ (2010) и за играта си като Сирано в „Сирано дьо Бержерак“ през 2011 г.) и две награди „Икар“ – през 2001 г. (за ролята на Лазар в „Бая си на бълхите“) и 2003 г. (за Платонов в „Платонов“).

Първата му роля пред камера е като барман в сериала „Дунав мост“, а през последните години участва в сериалите „Под прикритие“ и „Четвърта власт“.

През 2002 г. Деян Донков печели награда за главна мъжка роля от Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ за играта си в „Емигранти“. Сред най-успешните филми с негово участие са „Изпепеляване“ (2004), „Стъпки в пясъка“ (2010), „Цветът на хамелеона“ (2012), „Аз съм ти“ (2013), „Потъването на Созопол“ (2014), „Досието Петров“ (2015), „Каръци“ (2015).

Сред последните му филмови роли е тази на драматурга Стефан във филма на Николай Волев „Извън пътя“. На сцената на Народен театър „Иван Вазов“ можем можем да го гледаме в спектаклите „Любовникът“, „Калигула“, „Полет над кукувиче гнездо“, „На ръба“„Дон Жуан“, „Хъшове“, „Вишнева градина“ и др.

Деян Донков
Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Актьорът има двама синове – Деян, от връзката му с Анастасия Ингилизова, и Христо – плод на любовта му с Радина Кърджилова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти