Българският филм "Белгийският крал" покори кинофестивала във Венеция

Българският филм "Белгийският крал" покори кинофестивала във Венеция
Снимка: netinfo

"Белгийският крал" е лентата, която представи България на 73-ия кинофестивал във Венеция. Нина Николина и Валентин Ганев пък минаха по червения килим за световната премиера. Това бе актьорски дебют за Нина Николина и я изстреля директно в меката на филмовото изкуство.

С "Белгийският крал" страната ни се завръща в основните програми на най-стария кинофестивал в света. Последното родно участие в основен конкурс е през 1990 г., когато "Единственият свидетел" на Михаил Пандурски спечели две награди. 

Завръщането ни на фестивала във Венеция се оказа повече от успешно, тъй като лентата бе приета изключително добре от критиците и зрителите, а отзивите ни карат да мечтаем, че филмът ни ще се отличи като най-добрият или един от най-добрите за тази година. 

Филмът е прожектиран пред пълна зала и накрая е получил бурни овации. Прожекцията се е състояла в препълнената зала „Дардена” (1200 места, най-голямата на фестивала във Венеция). 

Отзивите на медиите също са страхотни като те определят лентата по следния начин: "Белгийският крал” може да се окаже короната на „Хоризонти”. Все още сме в първите дни на фестивала, но филма на Петер Бросенс и Джесика Удуърт може да се окаже един от най-добрите филми във Венеция през 2016 година... "

Копродукцията на Белгия, Холандия и България "Белгийският крал" участва във втората основна конкурсна програма - "Orizzonti" ("Хоризонти" - венецианския еквивалент на "Особен поглед" в Кан и "Панорама" в Берлин). В конкурса са 20 пълнометражни и 16 късометражни филма. 

"Белгийският крал" е провокиран от статия във в."Таймс" за премеждията на естонския президент, който след изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутъл пътува с кола от Истанбул до Талин през Балканите. Подобна във филма е и съдбата на белгийския крал Николас Трети, който поради слънчева буря трябва да стигне по суша от Истанбул до разпадащата се белгийска федерация, преминавайки инкогнито с антуража си балканските държави.

Филмът е заснет почти изцяло в България. Нина Николина играе българска народна певица, която спечелва сърцето на краля, а Валентин Ганев е зам.-шефът на турските тайни служби, натоварен с мисията да върне краля в Истанбул.

Художник на филма е Сабина Христова, художник по костюмите - Ека Бичинашвили, гримът е дело на Петя Симеонова, а изпълнителни продуценти са Светла Цоцоркова и Надежда Косева ("Фронт филм"). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти