Вдъхновяващата Елинор Рузвелт: „Всеки ден прави по нещо, от което те е страх“

Елинор Рузвелт
Снимка: Getty

Днес се навършват 139 години от рождението на Елинор Рузвелт.

Една от най-обичаните личности на ХХ век - първата дама Елинор Рузвелт - остава модел за подражание и пример за добре изживян, стойностен живот.

Тя е първата дама на САЩ за повече от четири мандата (1933 до 1945 г.), писател, публицист и правозащитник. Такава е съпругата на 32-ия американски президент Франклин Делано Рузвелт и племенница на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт – Елинор (11 октомври 1884 г. - 7 ноември 1962 г.).

Елинор Рузвелт
Снимка: Getty

Тази забележителна дама остава в историята не просто като президентска съпруга, а като общественик с милиони почитатели по света. Тя оглавява Комисията по правата на човека в ООН и Комисията за правата на жените в САЩ. Има сериозен принос в изработването на Всеобщата декларация за правата на човека. Президентът Труман я нарича "Първата Дама на Света". Тя е самостоятелна и независима и използва средствата за масова информация, за да запознае обществеността с широкообхватната си дейност. Елинор Рузвелт списва журналистическа колона, която затвърждава нейната популярност, авторитет и уважение от страна на американските политици.

Прочетете в нашата галерия избрани цитати от вдъхновяващата Елинор Рузвелт >>> 

Елинор Рузвелт
Снимка: Getty

През 1939 г. първата дама дори изпреварва по популярност мъжа си - одобряват я 67 % от американците. В периода 1933 – 45 г. г-жа Рузвелт участва в 5900 мероприятия, изнася огромен брой лекции и доклади, има над 1400 обръщения. След 1942 г. обикаля териториите на юг от Тихия океан, среща се на фронта с войниците и пренася писмата до близките им. Заради огромното й влияние мнозина смятат, че самата тя трябва да се кандидатира за президент.

Личният ѝ живот е изпълнен с любопитни и дори скандални факти. Тя ражда една дъщеря и петима синове на Франклин Делано Рузвелт. „Аз постоянно бях или бременна, или родилка”, пише тя в биографията си. Публична тайна са изневерите в семейство Рузвелт.

Не само Франклин, но и Елинор е имала странични интимни партньори. Оказва се, че цели 13 години тя е поддържала връзка с журналистката и репортерка на „Асошиейтед прес” Лорена Хикок. През 1933 г. Лорена дори се нанася в Белия дом заедно с президентската двойка и прекарва там 4 години. Тава не накърнява публичния образ на Елинор Рузвелт нито по времето на . Тя е сред първите десет в списъка на "Галъп" за "Най-широко почитаните хора на 20-ти век".

На седемдесет и шест годишна възраст тя пише "Учи се от живота. 11 ключа за по-пълноценен живот" - това просто и достъпно ръководство, за да ни посочи как да живеем по-пълноценно.

Това е въздействаща книга, която поднася солидни, трезви идеи с практическа насоченост и изповядва прочувствени морални ценности. Елинор Рузвелт излага собствената си философия за живота и повежда своите читатели по пътя на състраданието, доверието, зрелостта, гражданския дълг и редица други.

Прочетете в нашата галерия избрани цитати от вдъхновяващата Елинор Рузвелт >>> 

Елинор Рузвелт
Снимка: Getty

 

Припомнете си тези материали за вдъхновяващи жени:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти