Жени, уважавайте мъжете си

Жени, уважавайте мъжете си
Снимка: Thinkstock

Често се чува в днешно време, че липсват лидери, че има криза за водачи, че мъжете като цяло са твърде пасивни, нерешителни и безучастни в различни отношения.

Но дали това е така, защото от някакъв момент нататък изведнъж са започнали да се раждат неспособни и безотговорни хора, които са си такива по генетика? Дали просто Бог е спрял да влага потенциал в хората и е престанал да дава качества и заложби. Това ми звучи като доста невероятна причина.

Отглеждам в стаята си цветя. Всеки, които е гледал цветя, е забелязал, че когато се осигури достатъчно светлина, вода и добра почва, растенията се подхранват, растат, с лъскави листа са и със силни и красиви цветове. Едно и също растение, поставено при различни условия, може да изглежда по напълно различни начини. Дори може човек да помисли, че са различни видове. Потенциалът, заложен в растението, си е същият, но до каква степен ще се развие зависи много от средата.

За човека определяща среда са взаимоотношенията. Водачите, хората характер не просто се раждат. Те се изграждат.

Спрете за малко и се огледайте наоколо. Колко често виждате примери за неуважение и незачитане? Жените често говорят неуважително за мъжете си. Това да манипулират, за да постигнат своето си, се счита за нещо нормално. Отделно, хората като цяло не умеят да изслушват, не взимат под внимание думите на събеседниците си, а често и своите собствени.

Ако решиш да правиш нещо, бързо се намират загрижени, които да ти обяснят как не ставаш за това и да ти изредят причини, поради които няма да успееш.

Избрах заглавието да е призив към жените, защото най-близкият човек може да бъде най-големият стимул или най-голямата спирачка. Но това се отнася и за всяко едно близко взаимоотношение - родители-деца, братя, сестри, близки приятели.

Другата причина да сложа заглавието по този начин е, защото в днешно време жените масово не зачитат мъжете си. Без значение от пола - това е нараняващо за всеки, но за мъжете е дори още по-болезнено, когато дори от най-близкия си човек не срещат уважение. Неслучайно това е и призивът на апостол Павел към жените - да почитат мъжете си.

Бях провокирана по-специално от една статия, на която попаднах тези дни. Заглавието ѝ беше: "Как да накарате мъжът да се чувства уважаван?" И въпреки, че имаше доста полезни неща в нея, отговорът ми се струва по-прост - той ще се чувства уважаван, ако просто започнеш да го уважаваш!

Чудех се има ли смисъл да симулираш някакво отношение без реално да го имаш в себе си. И тук дойде най-интересното в поредицата от размислите ми.

Казват, че любовта е безусловна, а уважението трябва да се заслужи, да обичаш е твой избор, а да уважаваш е заслуга на другия. Дълго време подкрепях напълно тази максима, но сега виждам и още нещо. Никой не е съвършен и за всеки човек могат да се намерят десетки, дори стотици причини да не бъде уважаван. Да, вероятно ако не уважавате сте напълно прави.

А колкото по-близък е един човек, толкова по-подробно се виждат недостатъците му и толкова и вие ставате по-прави да не го уважавате. Но както няма нито един безгрешен и съвършен, така няма и нито един човек, лишен от всякакъв потенциал, без нито един добродетел и без нито едно достойнство, без нито една причина да бъде зачитан.

Дали ще гледаме само проблемите и недостатъците, или ще отворим очите си и за доброто - избираме ние.

А кой знае, може би точно това, че имаме очи за доброто ще бъде лъчът светлина, който ще освети пътя на другия към най-доброто, за което е роден да бъде.

Автор: Димка Вардина

* * *

Прочетете още текстове от нашите талантливи читатели в рубриката "Из Edna@":

Скалата и мъжът

Пепеляшке, ти унищожи живота ми!

Станете грамотни и се забавлявайте!

С дъх на есен

Аз, любовницата

Помощ! Забравих си пудрата!

* * *

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти