За осиновяването с любов

За осиновяването с любов
Снимка: Getty/Images

Здравейте,
Пиша ви, защото харесвам да чета статии от Edna.bg. Благодаря, че сте създали този сайт и давате възможност и други да пишат в него и да участват с материали, послания, споделяни истории. Такава е и моята история - за споделяне. Искам да разбера дали и други, като мен се вълнуват от нея и искат нещо да се промени в тази посока.
Поздрав най-сърдечен, Меги

* * *

Знам, че по света се случват много събития, които могат да предизвикат тревога. Чудно как понякога само мимоходом минават покрай нашите уши, защото са далечни и сякаш не ни засягат.

Скоро ходих на гости на роднини, за да се видим, да си поприказваме и разтоварим от еднотиповото си ежедневие. Братовчедките ми разказаха за семейството, което живее до тях. Дълго време нямали детенце и решили да си осиновят. Красиво малко момиченце.

Взели го, когато било на две години. Разказвали на братовчедка ми как, докато в началото на съвместното си съжителство, започвали да го къпят, то без някой да иска от него каквото и да било, се обръщало с лице към стената и започвало да плаче в очакване. Така ги карали да правят в ”дома”, където ги къпели с маркуч...

На малчуганите не се полагала и разходка навън. Те залепяли ръчички и нослета по стъклата на прозорците, гледайки към непознатото.

Някога, когато все още нямах дете, считах за много скучно да се занимаваш с малко същество, което не знае нищо. Мислих, че е голямо отегчение и ангажимент. Не разбирах, че това може да бъде най-хубавото нещо, което може да се случи на човек.

Но днес, като майка на 4 годишно дете, вече се ужасявам се от подобно отношение към децата – на безразличие, нелюбов и безсърдечие!

Това момиченце днес вече е на 5 години. Осиновителите му много се грижат за него, записали са го на танци, водят го на разходки, даряват му... много любов!

В тази връзка считам, че малчуганите не бива за дълго да остават да живеят в дом за деца, лишени от родителски грижи!

Считам, че процедурите по осиновяване или настаняване на деца в семейства за отглеждане трябва да се ускорят и дори нещо повече – да се въведе максимален срок на пребиваване в такъв дом, който да бъде много кратък. Например до два месеца от влизането в дома, да бъде задължително извеждането му оттам.

Знам, че сега някой ще каже, че това е невъзможно или ще изреди ред причини. Няма невъзможни неща! Има интереси (чували сме за хонорари, които се вземат от определени лица за осиновяване).

Именно те биха изложили подобна обосновка, че е невъзможно, но всъщност, ако има достатъчно воля и подкрепа от обществото, можем заедно да го променим.

Е, това исках да споделя с вас, защото знам, че ако сме заедно и подкрепяме позитивните идеи, можем да направим много!

Автор: Миглена Ганева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти