Вторите бракове - как ги приемат децата ни

Вторите бракове - как ги приемат децата ни
Снимка: netinfo

В повечето случаи историите за втори бракове са приказки за злата мащеха и злия пастрок. Взаимоотношенията във вторите семейства са основани на липса на разбирателство, на ревност и дори презрение. След развода майката принадлежи изцяло на децата си, но какво става след появата на един напълно непознат човек, който започва да ангажира част от времето и вниманието й?

Как да се справим с явната враждебност да децата си без да нараним никого? Къде да търсим помощта? Много са причините, поради които вторите семейства са причина за стрес за повечето деца.

Загубата на единия от биологичните родители оказва влияние на първоначалната реакция на детето към пастрока или мащехата.
Верността. "Кои са родителите ми сега?", "Ако обичам "новия" родител, дали не предавам  този, който не живее с нас?"
Доведените братя и сестри. "Ами ако майка ми или баща ми заобичат повече доведените ми братя и сестри? Защо трябва да споделям вещите си с непознати?" Стресът се задълбочава повече при съществуването на този фактор.

Въпреки всичко, вторите семейства имат и положителна страна за децата ни. Макар в началото в повечето случаи да има пречки в следствие от съвместния живот, всички членове се приспособяват към новите обстоятелства. Често доведените братя и сестри развиват дълготрайни връзки помежду си. Научават се да бъдат по-толерантни.

За да се премине по-леко в приобщаването към новото семейството, родителите ясно трябва да се разберат как ще се държат с децата. "Новият" родител не трябва да поема направляваща и коригираща роля от самото начало, но не трябва и да бъде прекалено смирен. Най-добре с приятелски тон да заяви, че не обича да се държат зле нито с него, нито с притежанията му.

Ако въпреки всичко проблемите се задълбочат, е добре да се потърси професионална помощ. Често трудностите с децата в такива бракове създават напрежение и дори разпад на взаимоотношенията. Психиатри и психолози не веднъж са решавали подобен тип проблеми и биха били от полза както на вас, така и на вашите деца.

Детската психика е много крехка, но и много лесна за моделиране. Ако съумеем да подходим правилно към нея, ще можем лесно да се приобщим към новите обстоятелства в семейството.

Автор: Весела Великова

Очакваме и вашите авторски текстове на edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти