Търси онзи, за който си не приказка, а поезия...

Търси онзи, за който си не приказка, а поезия...
Снимка: Weheartit

Цял живот търсим и искаме... Така сме устроени - искаме най-доброто. Онова „най-добро”, което сме изградили като субективна представа в съзнанието си. Искаме принца, онзи от приказките - най-красивият.

Срещаме в живота си различни принцове, целуваме жаби, сблъскваме се със Звяра и хиляди джуджета. Опознаваме различни приказни герои. Създаваме приказки, осъзнаваме,че след „три дена яли, пили и се веселили” нещата не стоят така приказно. И пак търсим, и пак искаме...

Изморяваме се от празнотата на кристалните чаши, с останало на дъното скъпо пенливо вино. И от празнотата на отношенията. Не намираме смисъл в малката черна рокля... и в липсата й. Просто се събуждаме и осъзнаваме, че Страната на чудесата не е пълен пепелник с фасове и остатъци от червило по ръба на едната чаша... Другата е празна. Красива и кристална, но празна.

И си даваме сметка, че искаме чай. В най-обикновена порцеланова чаша. В тих есенен следобед и едно просто одеало. И не ни е нужен принц и бляскави тържества. Червени килими и лъскави рокли. Изморителни пози и втренчени погледи в маникюра. А и в приказките спираме да вярваме. Защото никоя не казва какво се случва след тридневния парад....

И някакси порастваме на бързо. И искаме да четем поезия. И романи. Но да не ги четем сами... Да ни сервират чай в най-обикновена чаша. Да не се налага да оставяме червено червило по ръбовете й. Да говорим за вселената. Да мълчим влюбено. И да усещаме аромата на чая.

Прибираме роклите с пайети в гардероба. И кристалните пантофки също. Принцовете звънят по телефона. Предлагат скъпо вино в тежки чаши, които винаги ще помним като празни.... Изпразнени от съдържание, взаимност и душевна близост. Без капчица поезия ... Само думи, думи, празни думи - също като чашите.

Замисляме се за миналото. За най-доброто, което сме мечтали... За приказките, принцовете, кралството и суетата. И със сърцето си знаем,че най-доброто ще се случи, не когато си герой от приказка, а когато някой ти чете поезия. И когато ти си неговата поезия.   

Автор: Невена Паскалева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти