Тийнейджърът е птица упорита, без да я ритнеш - не полита...

Тийнейджърът е птица упорита, без да я ритнеш - не полита...
Снимка: Thinkstock

Това го знае всеки, който си има домашен любимец от тази порода. Не е като ние да не сме били на тази възраст, но на нас ни казваха „пубертети”. Пубертетът беше калпазанин, тийнейджърът е „зомби”. Пуберът играеше на фунийки, на стражари и апаши, риташе топка и целеше комшийските прозорци. Тийнът цъка денонощно на телефона, таблета или компа и нито те чува какво му говориш, нито те забелязва.

Не бива да ги съдим – такова им е времето. Постепенно свикваш да повтаряш всяко нещо по 28 пъти, после дърпаш слушалките от ушите и изврещяваш нужното. Той/Тя те поглежда като току-що завърнал се от бъдещето и измърморва едно „добре де”. И пак се отнася в своя си свят.

Снимка: Thinkstock

Излиза от транса едва когато огладнее. Вие, междувременно, трябва да бъдете подготвени със съответните хранителни запаси, защото в тази възраст децата набират енергия и им е нужно гориво. Много, често и по всяко време. И веднага. Да речем, че сте решили да купите сладолед в кутия. За цялото семейство. За подрастващия домашен любимец е добре да бъдат две /и само за него/. Ако пък си доведе и приятели, гответе се за опустошаване. Като ви опразнят хладилника с по пет-шест сандвича, ще ви погледнат с надежда: „Ще вечеряме ли вече?”.

В свободното си по някаква случайност време решавате да заведете подрастващото поколение на културно мероприятие. Обаче... Мероприятието го избирате вие, което е грешка, защото ще се окаже „егаси тъпото”. Ако е чужбинско /но Балканско, че е по-близко/, може да ви обяснят, че тая чужбина много прилича на нашата и искат в някоя друга. Тая е „егаси тъпата”. До края на почивката ще ви късат нервите с тапи в ушите, капризи колко е гнусна храната, никакъв интерес към историческите забележителности и всичкото това, докато продължават да цъкат на телефона.

Снимка: Thinkstock

Но вие не се отчайвайте. Продължавайте с тъпата упоритост на домашен досадник да ги влачите по музеи, театри, исторически обекти, концерти и само два пъти годишно отпускайте синджира, като отстъпите за някой концерт на подивял техен любимец. Повярвайте, всичко, което им предложите, се записва в резервната им памет и бавно и методично се отлага в хард диска им. Не позволявайте мозъчетата им да останат девствени откъм наука, изкуство и култура. Един ден това „егаси тъпото” ще изплува на повърхността, ще им влезе в употреба и ще ви бъдат благодарни.

Няма да ви го кажат, но ще го усетите, когато дойдат да ви се оплачат от собствените си подрастващи, за които всичко е „егаси тъпото”.

Тогава с отмъстителна усмивка може да им идете на гости, да изцапате с кални обувки по току-що измития под, да ядете бисквити и да говорите с пълна уста, като сеете навсякъде трохи, да си захвърлите палтото и чантата в различни стаи, после да преровите някой шкаф за нещо, което сте забравили при миналото си гостуване /и после да оставите всичко наопаки/.

Снимка: Thinkstock

Ще дърдорите безспир по телефона с някоя приятелка от по-досадните и ще крещите, защото недочувате. И когато порасналото ви дете се изнерви и ви вдигне скандал, спокойно отвърнете:

-Ти пък си егаси досадния! Кво пък толкова се нервиш? 

И ще го прегърнете /него/нея/ - силно, майчински и със задоволството, че сте го ритнали в правилната посока, достатъчно силно, за да полети. Както казах – тинейджърът е птица упорита – без да я ритнеш, не полита...

Автор: Яна Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти